Walaupun penularan wabak Covid-19 kini semakin berada pada tahap terkawal dengan penurunan jumlah kes di Malaysia, situasinya tidak sama seperti yang berlaku di luar negara.

Negara jiran kita seperti Indonesia dan Singapura masih bergelut untuk melawan wabak ini. Lalu, perancangan warganegara Malaysia untuk bercuti di negara jira seakan perlu dilupakan, sekurang-kurangnya sehingga tahun hadapan.

Namun, itu tidak bermakna korang tidak boleh merancang percutian lebih awal; bak kata influencer petah bercakap, Tahanee Shauki.

Dalam segmen #RemajaDengarKata yang dibawakan pada minggu lalu bersama Tahanee, penulis sempat untuk berborak mengenai pengalamannya di Yogyakarta, Indonesia untuk penggambaran rancangan Travel For Love bersama TLC (saluran Astro 727), baru-baru ini.

 

Love At First Sight

Saya sebenarnya jatuh cinta dengan Yogyakarta sebelum saya ke sana lagi. Saya rasa ramai di antara kita yang hendak melawat Yogya setelah menonton filem Ada Apa Dengan Cinta 2. Jadi peluang ke sana itu saya ambil untuk melihat sendiri tempat orang seperti di dalam filem tersebut.

 

Terkenal Dengan Keindahan

Sebaik saja tiba, saya sudah menggemari energy dan vibe Yogya. Lagipun dengan penduduknya yang ramah dan gemar membantu, ia membuatkan trip kami lebih mudah.

Yogya sememangnya terkenal dengan bangunan bersejarahnya yang dijaga sejak berabad lama.

Korang boleh memilih untuk melawat muzium sejarah ataupun alam semulajadinya seperti pantai Jogan dan pantai Siung. Kata orang, natural wonders.

IKLAN
Pantai Siung.

Jika korang lebih tertarik kepada destinasi alam hijau, mungkin Jurang Tembelan dan Puncak Becici adalah tempatnya.

 

Borobudur

Tak sah kan kalau kita tak sentuh mengenai Candi Borobudur bila bercakap mengenai Yogya.

Borobudur

Ia adalah simbol kebanggaan penduduk di sana. Borobudur merupakan struktur candi terbesar di dunia dan ia memakan masa 75 tahun untuk disiapkan!

Pada mulanya, Borobudur dibiarkan usang selama berabad lamanua di bawah debu gunung berapi sehinggalah ia ditemui oleh pentadbiran British dahulu.

Saya cadangkan korang untuk ke sana sebelum matahari terbenam and just take in the view. It is just breathtaking!

Apabila korang berdiri di atas candi yang dikelilingi alam semulajadi serba hijau, dan korang boleh mendengar laungan azan Maghrib daripada banyak masjid yang terletak di bawah.

 

Hutan Pinus

IKLAN

Bagi yang ingin menjauhkan diri sebentar dari bandar Yogyakarta dan suka mengambil foto, korang boleh ke Hutan Pinus!

‘The Famous Hand’ di Hutan Pinus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tahaneeshauki on

Sebaik saja tiba, korang akan disambut dengan udara nyaman dan pemandangan pokok pain.

Di sini juga terkenal di kalangan pelancong kerana mereka gemar mengambil foto bersama tree house berwarna-warni, hammock dan di bahagian tebing puncak.

Korang juga boleh berkhemah di sini jika merasakan satu hari tidak cukup to take the beauty of the forest in.

 

Pantai Parangtritis

Okay, saya tak sempat untuk ke sini. Tapi kenderaan kami sempat melalui sepanjang kawasan pantai ini and it was just as beautiful as shown in Ada Apa Dengan Cinta 2.

Bendi juga kelihatan di bahagian belakang dalam babak Ada Apa Dengan Cinta 2.

Pantai ini terkenal sebagai lokasi romantik untuk korang menunggang bendi, iaitu kenderaan yang ditarik oleh kuda pada waktu senja.

Tak jauh dari situ, terdapat juga air terjun Parang Endog di bahagian hujung Timur pantai. Tak ramai pelancong yang tahu mengenai candi terbiar yang tersembunyi di tebing sebelah Timurnya!

IKLAN
Pemandangan dari Bukit Parang Endog.

Apabila tiba waktu malam, korang boleh melihat bintang-bintang mulai muncul di langit. Bukan senang untuk penduduk bandar melihat langit yang dipenuhi bintang seperti ini, jadi why not korang ke sini dan tenangkan diri sehingga waktu malam.

*

Terus rasa macam nak pergi Yogyakarta kan lepas mendengar cerita Tahanee!

Tapi itulah, kita dinasihatkan untuk tidak melancong ke luar negara sehinggalah tahun hadapan. Adakah Tahanee merasakan perlu untuk kita tangguhkan je semua planning

”Nak tak nak, memang kena demi keselamatan dan kesihatan kita juga. TAPI tak bermakna kita tak boleh merancang itinerari terlebih dahulu.

”Korang jangan sedih kerana tak boleh travel pada tahun ini. Gunakan masa yang ada untuk membuat research mengenai tempat yang dipilih serta aktiviti yang ditawarkan di sana. Tak adalah korang stres dengan last minute plans.

“Penangguhan ini juga memberi kita lebih masa untuk mengumpul bajet lebih. Manalah tahu 5 hari 4 malam tak cukup untuk korang hehe,” kongsi pelajar ini lagi.

*

Bagi korang yang terlepas untuk menonton siri Travel For Love, korang boleh melihat perjalanan Tahanee dan 4 peserta lain ke 5 buah negara di Asia Tenggara di TLC (saluran Astro 727) setiap Khamis, bermula 7 Mei ini.

Siaran terdiri daripada 2 episod back-to-back pada jam 9.00 – 9.25 malam dan 9.25 – 9.50 malam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tahaneeshauki on

Siaran ulangan Travel For Love juga boleh ditonton secara online bermula 25 Mei ini di laman web Asian Food Network https://asianfoodnetwork.com/.