Tak Perlu Bayar PTPTN Hingga March 2021, Ini 6 Langkah Mohon Bagi Yang Layak

750

Berikutan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 minggu lalu, Perdana Menteri Malaysia sebelum ini ada mengumumkan satu bantuan yang dikenali sebagai Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) yang akan diperkenalkan bagi membantu rakyat dan ekonomi.

Bantuan ini termasuk bagi peminjam PTPTN yang terjejas akibat wabak COVID-19 dan bencana banjir, keputusan moratorium ini tentunya sedikit sebanyak membantu mengurangkan bebanan mereka.

Buat anda yang layak, berikut merupakan cara untuk mohon penangguhan bayaran bagi tahun 2021.

CARA MOHON PENANGGUHAN KHAS BAYARAN PINJAMAN PTPTN
1. Semak penyata pinjaman dengan login masuk di link di bawah.

https://www.ptptn.gov.my/semakanpinjaman/

IKLAN

2. Jika tidak ingat password, *klik lupa kata laluan, password sementara akan diberi di email yang baru kemaskini.

3. Selepas dah login masuk, cari semak penyata baki pinjaman.

IKLAN

4. Skrol ke bawah dan anda akan nampak no pinjaman anda.

5. Simpan No Pinjaman anda untuk permohonan penangguhan Bayaran Balik.

IKLAN

6. Isi permohonan penangguhan anda di link bawah dengan masukkan no ic serta no pinjaman. https://www.ptptn.gov.my/PenangguhanKhasBayaranBalik/#

Senang je kan nak isi permohonan ni, tapi kalau korang malas nak login semua korang juga boleh terus message di FB SSPN-i Plus PTPTN dan bertanyakan terus No Pinjaman kepada pihak pengurusan. Mereka akan bantu secepat mungkin: https://sspniplus.com.my/hubungi-kami/

So, diharap berita ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan bebanan korang, lagi-lagi yang bercuti tanpa gaji tu. Harap cepat lah wabar ini hilang…huhu