“Tak Perlu Banding Saya & ‘Queen’ Pavithra” – Neeta Manisha Rasa Bahasa Melayu Wajib Dikuasai Semua

2583
Neeta Manisha tidak merasakan perbandingan dengan Pavithra akan menghasilkan sebarang impak positif.

 

Tiada angin tiada ribut, tiba-tiba sahaja penyanyi Neeta Manisha dibandingkan dengan personaliti YouTube yang kian popular, Pavithra (daripada akaun masakan Sugu Pavithra).

Semuanya gara-gara bila vokalis band iamNeeta itu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris di televisyen. Lalu, komen perbandingan di antara Neeta dan Pavithra bertalu-talu dilontarkan oleh netizen tanpa menyiasat terlebih dahulu. Baik peminat mahupun pengecam menjadikan topik skil berbahasa Melayu Neeta dan Pavithra sebagai bahan.

Orang kata, dah semua kerumun nak berikan komen – mereka pun jump on the band wagon lah.

Sedikit rasa marah dan kecewa diluahkan oleh Neeta kepada REMAJA setelah dia memuat naik tweet di bawah.

Twitter

Apabila netizen Malaysia terlalu mudah membanding-bandingkan dua orang personaliti bukan Melayu yang berlainan bidang hanya disebabkan masing-masing fasih berbahasa Melayu, bagi Neeta itu tidak perlu dan tidak adil bagi dirinya mahupun bagi Pavithra.

“Neeta sendiri merupakan peminat akaun YouTube Sugu Pavithra dan telah mengikuti video mereka sebelum mereka viral lagi. Neeta sendiri terjumpa akaun Sugu Pavithra semasa video resepi ‘Kari Ikan’.”

ARTIKEL BERKAITAN: Stail Rambut Messy Pavithra Jadi Tumpuan, Nak Try-lah!

Dari Kiri: Neeta Manisha yang semakin dikenali selepas menyertai pertandingan Big Stage 2019 dan Pavithra yang kian dikenali menerusi akaun YouTube masakan Sugu Pavithra.

“Jadi mengapa orang ramai perlu membanding-bandingkan antara Pavithra dan saya? Jumlah public figure bukan Melayu di Malaysia pun kita tahu tak ramai. Bagi Neeta, untuk menggalakkan lagi remaja dan masyarakat Malaysia menguasai Bahasa Melayu, kita harus buang budaya banding-membanding sesama kita.

IKLAN

“At the end of the day, masing-masing ada haluan sendiri dan berhasrat untuk membanggakan negara dengan cara sendiri,” katanya yang baru saja muncul di rancangan I Can See Your Voice Malaysia semalam.

ARTIKEL BERKAITAN: Jangan Ubah Diri, Neeta Pertahankan Warna Kulitnya

Berkongsi kepada REMAJA mengenai cara dia menguasai Bahasa Melayu, Neeta juga mengambil masa beberapa tahun untuk betul-betul fasih.

“Neeta mulai fasih Bahasa Melayu sebenar-benarnya semasa berusia 15 tahun. Sebelum itu, slanga Bahasa Melayu Neeta sendiri tidak berapa bagus. Perlahan-lahan, Neeta perbaiki semasa di sekolah kerana bergaul dengan kawan Melayu dan belajar dalam Bahasa Melayu.

“Lebih-lebih lagi selepas menyertai industri nyanyian bersama band iamNeeta, saya sedar saya perlu memperbaiki lagi kemahiran berbahasa Melayu. Cara saya bawa diri, cara saya bergaul juga bertambah lebih baik selepas saya berada dalam industri selama beberapa tahun ini.”

Bagi peminat band iamNeeta, pastinya korang sejak dahulu mengetahui akan perbezaan latar belakang mereka semua. Namun perbezaan itu tidak sesekali menghalang Neeta, Patrick dan Anas menghasilkan muzik berbahasa Melayu. Malah, muzik itu sendiri dijadikan elemen universal yang menyatukan mereka bertiga dengan pendengar tempatan dan antarabangsa.

Hasil tinjauan REMAJA di bahagian komen video muzik iamNeeta juga mendapati mereka berjaya menarik perhatian ramai pendengar disebabkan muzik yang dihasilkan. Bahasa Melayu nyata tidak sesekali menjadi penghalang.

The world revolves around social media. Kalau boleh, Neeta tidak mahu isu bahasa menjadi penghalang kepada peminat kami yang bukan berbangsa Melayu untuk meminati muzik berbahasa Melayu. Ya, kecaman itu memang pahit. Tetapi dalam ramai-ramai pengecam, sebenarnya yang menyokong adalah lebih ramai.

“Tak kira siapa kita, asalkan kita dilahirkan di Malaysia dan adalah warganegara Malaysia, kita harus berbangga dan menaikkan bahasa kebangsaan kita. Ada masanya Neeta akan berbahasa Inggeris, tetapi mereka pun tahu muzik Neeta bersama band adalah dalam bahasa Melayu. Jadi bahasa tidak seharusnya dijadikan sebagai isu.

“Biasalah, bila kita bercakap dalam bahasa Melayu, orang tidak endahkan. Bila kita tidak bercakap dalam bahasa Melayu, orang akan kutuk.”

“Ia berbalik kepada mentaliti. Sebab itulah saya tidak mahu terlalu memikirkan isu bahasa ini. Sebagai penghibur, lebih banyak bahasa yang saya kuasai lebih banyak peluang saya untuk melebarkan sayap.

“Berbanggalah dengan kebolehan kita untuk menguasai lebih daripada satu bahasa. Tak rugi pun, malah ia adalah satu bentuk kelebihan untuk masa depan sendiri,” simpulnya.

Betul tu.

Bahasa kan melambangkan diri kita. Daripada kita sibuk untuk membuat perbandingan di antara Neeta dan Pavithra sehingga terkeluar bahasa kesat, lebih baik kita ambil masa itu untuk memperbaiki skil komunikasi kita sendiri.

Sedangkan selebriti antarabangsa pun tertarik untuk menggunakan Bahasa Melayu seperti Ji Suk Jin, mengapa tidak kita?

Bila Oppa Ji Suk Jin Pilih Lagu Bahasa Melayu Di TikTok, Ini Hasilnya!