Setiap akhir tahun, boleh dikatakan kebanyakan kawasan di sekitar Pantai Timur akan mengalami hujan yang berpanjangan hingga banjir . Hal ini disebabkan Fasa Monsun Timur Laut telah bermula pada 11 November lalu dan dijangka akan berterusan sehingga Mac 2021

“Tak Payah Mimpi Ala-Ala Kota London”, Jabatan Meteorologi Nafi Malaysia Bakal Dilanda Musim Sejuk

Memang seronok musim sejuk sebab kita di Malaysia memang dah biasa ‘berpeluh’. Semalam viral di media sosial apabila ada ‘info’ yang mengatakan Malaysia bakal dilanda musim sejuk. Terbaru, Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) dalam satu kenyataan di laman sosialnya menafikan penularan maklumat cuaca berkaitan musim sejuk seperti Kota London bakal melanda negara pada Februari ini.

Khabarnya, berita palsu ini tersebar di pelbagai platfrom media sosial seperti WhatsApp adalah berita palsu pada 2016 yang diulang siar.

IKLAN

Jelas MET Malaysia, keadaan cuaca sejuk yang dialami di kebanyakan kawasan di Semenanjung terutamanya Pantai Timur dan Patai Barat pada ketika ini, adalah disebabkan cuaca lembap dan mendung yang berterusan dalam tempoh beberapa hari akibat luruan angin sejuk yang melanda negara.

”Keadaan rantau negara yang berawan dan tiada sinaran matahari secara terus untuk tempoh beberapa hari yang lepas turut menyumbang kepada berlakunya keadaan cuaca yang lebih sejuk daripada biasa.

IKLAN

Rata-rata warganet bijak menilai berita palsu atau tidak. Dan di ruangan komen rata-ratanya menjadikan info ini sebagai ‘bahan’ untuk berjenaka.

“Tak Payah Mimpi Ala-Ala Kota London”, Jabatan Meteorologi Nafi Malaysia Bakal Dilanda Musim Sejuk

IKLAN

Met Malaysia turut mengingatkan orang ramai supaya mendapatkan maklumat sahih berkenaan amaran cuaca melalui laman web rasmi dan laman media sosial rasmi MET Malaysia atau melalui talian hotline 1-300-22-1638 dan aplikasi myCuaca.

Tak apa la, yang dah beli baju sejuk tu kita pakai jela kang membazir pulak kan….hiks

Sumber: Jabatan Meteorologi Malaysia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI