Mungkin kanak-kanak seusianya sedang sibuk bermain, namun remaja ini terpaksa berkahwin seawal usia 13 tahun. Mungkin kedengaran seperti gurauan, tapi itulah situasi yang berlaku pada seorang remaja perempuan malang Di Filipina ini.

‘Tak Masuk Akal’, Remaja 13 Tahun Dipaksa Jadi Isteri Kelima Dan Jaga Anak Tiri Seusia Dengannya

Dipaksa berkahwin dengan lelaki yang layak digelar ayah. Lebih memeranjatkan, dia terpaksa menjaga anak suaminya itu yang seusia dengan dirinya.

Lebih memeranjatkan lelaki tersebut sudahpun berusia 48 tahun. Whatttt……

Di bawah merupakan beberapa gambar pasangan tersebut yang menjadi viral di media sosial.

IKLAN

Didakwa bahawa remaja perempuan itu telah sah menjadi isteri kelima Abdulrzak Ampatuan dengan upacara perkahwinan Islam. Walau begitu, pengantin lelaki itu tidak menyesal menikahi remaja yang seusia dengan anaknya.

“Saya gembira dapat menjumpainya dan menghabiskan hari-hari saya bersamanya dan dia akan menjaga anak-anak saya,” katanya.

Bagaimanapun, dia memaklumkan bahawa ingin mempunyai anak bersama isterinya itu hanya isterinya berusia 20 tahun.

IKLAN

Tambahnya, dia akan menghantarkan isterinya ke sekolah supaya mendapat pendidikan seperti orang lain sementara mereka belum bersedia mempunyai anak.

Terdapat beberapa kawasan di Filipina terutamanya di wilayah Mindanao di mana individu di bawah umur dibenarkan berkahwin selama individu tersebut mencapai usia akil baligh.

IKLAN

‘Tak Masuk Akal’, Remaja 13 Tahun Dipaksa Jadi Isteri Kelima Dan Jaga Anak Tiri Seusia Dengannya

Menurut Data Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) menyatakan Filipina berada di tangga ke-12 di dunia dengan anggaran sebanyak 726 000 jumlah pengantin di bawah umur.

Sebagai remaja seharusnya kita melalui alam penuh keindahan ini dengan pelbagai cara dan bukannya dibebani dengan soal menjadi terlalu dewasa dengan terlalu cepat. Sebarang masa yang berlalu tak akan boleh berulang kembali.

Sumber: Mirror UK

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI