Tangkap layar teaser Upin & Ipin

 

Ingat lagi kontroversi yang tercetus apabila karakter Fizi dalam siri animasi Upin & Ipin menyebut tentang ibu bapa pasangan kembar itu sudah meninggal dunia?

Dialog Fizi tersebut teruk dikecam oleh warganet sehingga ia mendapat kritikan daripada penonton dari Indonesia.

Terbaru, Fizi masih ‘tidak makan saman’ dan tetap bermulut lancang dalam satu iklan acah (teaser) yang dikeluarkan oleh Les’ Copaque semalam. Ia menunjukkan beberapa petikan klip daripada episod baharu Upin & Ipin.

Ia menampilkan karakter Fizi dan Ihsan yang baru saja menggunakan produk merapikan rambut dengan stail rambut yang baru. “Kita orang pakai krim rambut ajaib,” kata Fizi selepas Upin bertanyakan apakah yang telah ‘dibuat’ pada rambut mereka.

Lantas, pasangan kembar itu juga ingin mencuba produk tersebut pada kepala mereka. Namun dengan ‘selamba’-nya Fizi memberitahu bahawa produk itu tidak akan berkesan pun kepada mereka dek kerana rupa mereka yang tidak berambut.

Tatkala Fizi menyebut, “BOTAK..!” riak wajah Upin dan Ipin terus berubah kerana terkesan dengan kenyataan berbaur body shaming itu.

IKLAN

Malah sebaik saja pulang ke pangkuan nenek mereka yang risau melihat wajah muram pasangan itu, mereka serta-merta mengaku sedih mendengar apa yang diperkatakan oleh Fizi. Sampai menangislah mereka dibuat!

“Tadi Fizi ejek, di kata Upin dan Ipin.. budak botak!”

 

Body Shaming Isu Zaman Sekarang

Biarpun kami memang sakit hati bila melihat mulut lancang Fizi tersebut, namun kita harus akui isu body shaming ini sedang hangat berleluasa dalam kalangan remaja sekarang terutamanya di ruangan media sosial.

Ramai yang sanggup berselindung di sebalik akaun palsu hanya demi melontarkan kata-kata nista dan cercaan body shaming kepada orang lain. Semua itu demi kepuasan diri apabila cercaan itu mendapat sokongan pula daripada warganet.

Klip ketiga yang dimuat naik oleh Les’ Copaque menunjukkan bagaimana Upin & Ipin terkesan dengan apa yang terjadi dan masih sibuk memikirkan hal tersebut biarpun telah dipujuk oleh nenek mereka.

IKLAN

Ia menunjukkan bahawa mangsa body shaming akan terus dibelengu dilema dengan imej mereka setelah menerima kritikan. Lagilah mereka enggan berjumpa dengan orang lain, malah semakin bersifat introvert pula.

Warganet pantas menghukumi Fizi dalam komen balas mereka di Twitter:

“Tak Makan Saman..” Fizi Buat Hal Lagi, Kali Ini Body Shaming Pula

“Tak Makan Saman..” Fizi Buat Hal Lagi, Kali Ini Body Shaming Pula

IKLAN

“Tak Makan Saman..” Fizi Buat Hal Lagi, Kali Ini Body Shaming Pula

“Tak Makan Saman..” Fizi Buat Hal Lagi, Kali Ini Body Shaming Pula

“Tak Makan Saman..” Fizi Buat Hal Lagi, Kali Ini Body Shaming Pula

Amboi, janganlah sampai nak doakan orang sebagai penghuni neraka.

Kita tonton adegan ini dengan fikiran positif okay.

Sekurang-kurangnya, Remaja merasakan pujian harus diberi kepada produksi animasi ini yang memperkenalkan isu tersebut buat tontonan dan pengajaran kepada kanak-kanak agar mereka belajar daripada kesilapan mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya.

Jom lihat beberapa kejayaan yang pernah diperolehi oleh produksi Les’ Copaque menerusi animasi Upin Ipin ini.

BACA LAGIPenerbit Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal Kongsi Cabaran Hantar Pencalonan Sendiri Ke Anugerah Oscars – REMAJA