Syed Saddiq perlu menunggu sehingga pertengahan Julai ini untuk mengetahui keputusan.

Walaupun kini tidak lagi memegang jawatan sebagai Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman masih menerima penghargaan di atas beberapa kejayaan dan inisiatif yang dilakukan oleh beliau sewaktu memegang tampuk kementerian.

Sebagai ahli politik termuda yang perah memegang jawatan menteri di Malaysia, kali ini beliau dicalonkan untuk anugerah One Young World Politician of the Year oleh forum global bagi anak muda.

Pencalanon ini hadir hasil disebabkan inisiatif Syed Saddiq untuk Projek Reben Kuning (Yellow R Project) yang memberi peluang kepada bekas pesalah muda untuk mendapatkan kerja.

Tak Lagi Menjadi Menteri, Syed Saddiq Tetap Tercalon Anugerah Ahli Politik Muda Tahunan

Dalam komen balas beliau, Syed Saddiq berterima kasih kepada ‘ahli pasukan’ di Kementerian Belia dan Sukan di atas penghargaan ini.

IKLAN

“Apabila kami bekerja sama, kementerian berjaya mencetuskan inisiatif Projek Riben Kuning yang menawarkan lebih daripada 1,583 peluang pekerjaan kepada anak muda yang pernah melalui detik hitam dan ini adalah peluang kedua dalam hidup mereka.

“Kepada semua belia di luar saya, saya yakin anda adalah masa depan negara. Pecayalah bahawa segala masa dan usaha yang anda salurkan untuk negara akan mendatangkan hasil,” kata beliau menerusi sebuah posting di Facebook.

Tak Lagi Menjadi Menteri, Syed Saddiq Tetap Tercalon Anugerah Ahli Politik Muda Tahunan

IKLAN

Setelah dicalonkan, kini Syed Saddiq perlu menunggu pengumuman pada pertengahan Julai ini untuk mengetahui sama ada beliau adalah salah seorang daripada 5 orang ahli politik yang diiktiraf untuk kategori tersebut.

Acara One Young World 2021 Summit ini akan dilangsungkan di Munich Jerman.

Untuk pengetahuan, One Young World merupakan pertubuhan yang diasaskan di Munich dan mempunyai perwakilan dari lebih 190 buah negara.

IKLAN

Antara calon lain yang tersenarai adalah ahli politik dari Kanada, Arab Saudi, Uniterd Kingdom, Sweden, Namibia, Jerman, USA, Argentina, Filipina, UAE, Brazil, Jepun, Algeria dan Afghanistan.

Pada setiap tahun, penganjuran anugerah One Young World Politician of the Year ini akan mengiktiraf 5 orang ahli politik paling memberikan impak dari usia 18 hingga 35 tahun yang menggunakan posisi mereka sebagai seorang ahli politik untuk memberikan impak positif kepada komuniti muda di negara mereka.

*

Kini setelah tidak lagi memegang tampuk pemerintahan, apa pula rancangan Syed Saddiq dalam dunia politik? BACA DI SINI

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI