“Sweetnya Kisah Cinta Mereka”, Bertemu Di Funfair Sambil Bawa Aiskrim Yang Sudah Cair Di Awal Perkenalan

35

Dalam minggu ini tular kisah pengantin perempuan yang meninggal akibat kanser sarcoma dan hanya sempat menikmati indahnya bergelar isteri hanya untuk tempoh 18 jam sahaja.

Ramai yang memuji keikhlasan Mohammad Saiful Azzam Mohmed, 25 memilih pasangannya, arwah Fatin Nursyahirah Yusuf, 24 sebagai isteri sekali pun tahu tunangnya itu sudah lumpuh dari pinggang ke bawah akibat kanser tisu tahap empat yang dihadapi oleh Fatin Nursyahirah seminggu sebelum itu.

Tentu ramai yang tertanya-tanyakan bagaimana mula pasangan ini berkenalan dan seterusnya menjalinkan hubungan cinta. Catatan dari kakak iparnya, Nina A.z yang memuat turun kisah pasangan ini walau hanya sedikit sudah menggambarkan betapa kukuhnya ikatan cinta antara keduanya.Juga diceritakan bagaimana arwah tidak pernah mengeluh, tak pernah menangis, tak pernah bad mood biar tahu kesakitan melingkari perjalanan hidupnya.

Sudah tertulis keduanya mengecap bahagia sebagai suami isteri dalam tempoh yang singkat. Namun ramai yang mengangkat Azzam sebagai lelaki budiman yang terpuji akhlaknya kerana memilih Fatin Nursyahirah sebagai suri hatinya.

Lebih menyayat hati, imam yang sama menikahkan pasangan ini, imam itu jugalah yang membacakan talkin di hari pengkebumiannya. Baca catatan Nina A.z mengenainya serta betapa rapatnya arwah yang dipanggil kakak dan makcik oleh anak sulung mereka, Safiya.

Mengikat tali pertunangan, kelihatan keduanya cukup bahagia bersama. Safiya mengapit keduanya
Siap memujuk Safiya yang dikatakan “takut” kehilangan makcik yang disayanginya selepas perkahwinan keduanya kelak. Ternyata kenangan ini cukup menimbulkan memori bukan sedikit

Kakak, we miss u already my lil baby sis.. you used to tag along when me n ur brother were having our date, way back then..i practically watched you growing up.. i juz dunno how to write this down and not weep.. this is hard..

We used to watch a lot of movies together.. like a lot..n i remember we watched The Fault in Our Stars n Miss You Already..movies about cancer patients..little that we know that later you would be chosen to endure the same test with the baddest cancer of them all, mesenchymal chondrosarcoma.

Kisah hidup kakak dan bagaimana Azam, ibu bapa dan adik beradik Azam sudi terima kakak menjadi isteri.. dan bagaimana keluarga kita dan keluarga azam turut sama berjuang melawan kanser bersama kakak lebih hebat dari movie2 yang kita dah pernah tengok, kakak..Azam yang dulu kakak cerita mula nak kenal kakak dengan kejar kakak sambil bawak aiskrim cair kat funfair tu, tetap ambil kakak jadi isteri walaupun kakak dah tak boleh berjalan dan bernafas bergantung pada bantuan oksigen.

Pernikahan yang bukan biasa2..Hebatnya kisah cinta kamu berdua. Allah dah tetapkan kakak jadi isteri Azam walaupun tak sampai sehari You are a real life hero, Azam..for making her happy being your wife even for a short while..kami sebak tengok awak kuat sama2 sempurnakan pengebumian kakak, azam..mulianya hati kamu sekeluarga.. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

 

Kedua mempelai ini diijabkabulkan dalam suasana yang cukup sederhana namun begitu membahagiakan

 

Hanya sempat bergelar suami untuk tempoh kurang 24 jam apabila isteri kesayangannya itu dijemput Illahi

We were all being tested by Allah. But, in my eyes u have passed the test in flying colours, my dear baby sis. Kak na tak pernah jumpa sesiapa pun yang kuat semangat macam kakak. You are a real fighter, You fought and stayed positive to the very end..kak na tak pernah nampak kakak mengeluh, kakak tak pernah cakap sakit, tak pernah marah, tak pernah bad mood sepanjang kak na jaga kakak lepas dua kali operation buang kanser dan selepas rawatan radiotheraphy tu..Kak na yakin Allah angkat darjat kakak lebih tinggi kerana kakak sangat tabah, sabar, redha dengan ujian Allah yg hebat ini.. hebatnya adik ipar kak na ni..

Kak na tak kuat mana pun, kakak.. kak na tak pernah menangis depan kakak.. sbb kak na nak tolong kakak jadi kuat, tapi sebenarnya kak na selalu nangis tp kakak tak nampak.. semalam for the first i broke down in front of you because i know my tears wont hurt your feelings anymore..i’m glad that my small family were always being bubbly and chatty around you, so most of your photos show how happy you were being with us..

Biar diuji dengan kesakitan tetapi setiap kali menerima tetamu, arwah tidak pernah tidak senyum seolah-olah sihat.

 

Nina bersama adik ipar yang mana kata sesetengah rakannya muka mereka kelihatan hampir sama, umpama adik dan kakak. Turut kelihatan Safiya yang memang manja dengan makciknya

 

Arwah bersama tiga orang anak buah yang amat rapat dengannya

Terima kasih sebab kakak layan anak2 along n kak na. Safiya sedih sangat dia hilang makcik yg dia sayang. Kesian kat pakcik Azam dia..she cried to sleep last night..Sayf pun sedih n dia cakap ‘tapi Sayf sayang makcik, Sayf suke makcik’. It really broke my heart seeing they wept for losing you, their beloved Makcik..We have a lot of memories together, they r a lot of places that we had been together, especially masa kakak dah mula study di UM..i’m glad i love taking photos, nasib baik la kak na banyak amik gambar kita, so the kids can remember that they spent a lot of time with you..i will tell them how strong u were so they can look up to you n when they feel weak, they need face the challenge and be a real fighter like their makcik..

I learnt a lot from you my dear baby sister.. ketabahan dan kesabaran kakak betul2 terkesan dalam diri kak na..thanks sbb layan kak na yg bubbly yg suka korek cerita2 dari kakak..i really love you kakak..inshaAllah kita jumpa lagi di alam kekal nanti. Moga di Sana kakak dapat bersatu dengan suami kakak Azam.. Allah angkat darjat kakak sbb ujian yang hebat ini..juga semua yang membantu kakak menghadapi ujian Allah ini..

Terima kasih semua yg banyak menolong kakak semasa hayatnya..mama, abah, ude dan mas terutamanya yang setiap kali temankan kakak untuk rawatan di PPUM dari awak hingga ke akhir hayatnya, angah dan mira yang susah payah masak n siapkan hantaran n buat kakak happy masa hari pertunangannya, adik yang bawak kakak jalan2 n makan2 n buat kakak happy.. azam, ibu bapa dan adik beradik azam yg sentiasa membantu kakak mencari penawar penyakitnya dan terima kakak seadanya menjadi keluarga, terima kasih juga pada saudara mara dan sahabat serta para pensyarah di UM yang sentiasa menghulurkan sumbangan dan semangat, kawan-kawan rapat kakak yang membuat kak na hiba tentang nilai persahabatan kerana menangisi pemergian kakak..

This is not a goodbye sayang..you will forever live in us.. you will always have that part in my heart that i have reserved only for you..damai la kakak di sana, that cancer can’t hurt you anymore.. i love you kakak. Semoga Allah tempatkan kakak bersama-sama orang yang beriman. Along, kak Nina, Safiya, Sayf n Syafi will always love you sayang ❤️

CER KOMEN SIKIT