Kalau korang adalah antara pelajar yang baru je habis menduduki peperiksaan SPM 2017, hey, TAHNIAH!

Tamat juga beban kena bersengkang mata siang malam nak belajar kan hehe.

Ada sesetengah pelajar yang melihat masa cuti panjang ini sebagai peluang untuk mencari kerja part-time atau bercuti bersama kawan.

Namun, ada juga yang akan memasuki intake pelajar di kolej / universiti bermula bulan Januari ini. Wow, cepatkan!

Kebanyakan daripada universiti swasta di Malaysia membuka kemasukan pelajar sekerap tiga kali setahun iaitu pada bulan Januari, Mac dan September.

Ada pelajar yang tak mahukan break di antara SPM dan zaman universiti. Oleh itu, mereka telah menghantar permohonan sejak pertengahan tahun 2017 lagi dan ada yang telah mendapat berita gembira permohonan diterima.

So, bila dah dapat surat tawaran, sekarang korang nak kena buat apa pula?

Lawat Kampus Baru

Kadangkala, ada pelajar yang telah diterima masuk ke beberapa buah institusi pengajian swasta. Sebelum membuat keputusan untuk menerima salah satu tawaran, apa kata korang gunakan masa terluang ini untuk melawat ke kampus-kampus tersebut.

Bukan setakat nak OOTD di kampus je tau!

Pergi ke bangunan Student Affair untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai perihal belajar di situ, yuran yang disediakan dan sebagainya. Walaupun korang pernah pergi ke acara Open Day mereka, kemungkinan ada beberapa perubahan pada sistem kolej / universiti yang telah berlaku.

IKLAN

 

Jangan Pula Datang Secara Tiba-Tiba

Boleh je untuk korang datang ke kampus secara tiba-tiba. Namun lebih baik jika menghubungi wakil Student Affair dan maklumkan kepada mereka tentang kehadiran korang terlebih dahulu.

Ini  membantu jika ada soalan penting yang ingin ditanya kepada mereka. Contohnya, tentang tawaran biasiswa yang ada disediakan oleh pihak kolej / universiti.

Contoh page kampus Unisel Bestari Jaya yang membolehkan bakal pelajar menempah appointment bersama wakil universiti.

 

Jangan Pinggirkan Career Centre

Sekarang ini, kebanyakan institusi pengajian swasta ada menyediakan pejabat Career Centre. Petugas di situ akan membantu pelajar memahami dengan lebih terperinci tentang senarai syarikat yang pernah mengambil pelajar daripada universiti tersebut untuk bekerja.

Jadi, senang untuk korang plan-out masa depan dengan lebih awal.

Contoh senarai universiti dan syarikat yang mempunyai kolaborasi dengan SEGi University & Colleges.

 

IKLAN

Lihat Pada Laman Web Universiti

We am sure, korang semua sudah mengunjungi laman web kolej / universiti pilihan berpuluh-puluh kali sebelum menghantar surat permohonan. Namun, pernah tak korang klik pada bahagian ‘Alumni Universiti’?

Di situ, pelajar boleh melihat senarai bekas pelajar dan pelbagai carta turut diletak sebagai sumber reference pengunjung laman web. Contohnya, carta pengambilan alumni sebagai pekerja, gaji purata yang alumni terima dan carta kecemerlangan akademik alumni semasa belajar di situ.

Page Alumni Centre untuk UNISEL.

 

Borak Dengan Para Senior

Selain daripada advisor, antara insan yang wajar kamu borak bersama-sama ialah pelajar senior yang kini belajar di kolej / universiti. Seeloknya, berboraklah dengan senior yang mengambil kursus yang sama.

Kalau korang ambil kursus rekaan grafik, boraklah dengan pelajar rekaan grafik. Kalau ambil law, boleh borak dengan bakal majistreet dan peguam hehe. Lebih mudah untuk korang fahami apa yang perlu dilalui dari perspektif seorang pelajar yang lain.

 

IKLAN

Tapi, Masih Tak Tahu Nak Pilih Yang Mana

Sebelum memohon, senaraikan kolej / universiti mengikut ranking kegemaran korang. Contohnya ranking dari 1 – 5. Jika ditawarkan untuk belajar di institusi 1, mudahlah untuk membuat keputusan kerana ia adalah pilihan pertama.

Namun, jika sampai sekarang masih tak tahu untuk menerima tawaran yang mana satu, salah satu faktor penting yang harus dipertimbangkan adalah yuran per semester dan jika kolej / universiti itu ada menawarkan biasiswa.

At the end of the day, it is all about the cash. Buat perbezaan kolej / universiti mana yang lebih berbaloi.

It IS about the money, Jessi J!

 

Okay Dah Buat Pilihan, Sekarang Nak Buat Apa?

Pertama sekali, klik pada portal pelajar atau link yang diberi dalam surat tawaran untuk  menghantar jawapan balas ‘TERIMA’. Ada tau pelajar yang selalu terlupa untuk berbuat demikian sehinggalah tarikh akhir penerimaan kerana terlalu teruja!

Kemudian, lihat kepada bayaran yang perlu dimasukkan ke dalam akaun bank yang tertera sekiranya kolej / universiti memerlukan bayaran deposit /  yuran awal.

 

Contoh page pembayaran yuran dan senarai bank yang terlibat untuk MSU.

 

Jangan tunggu lama-lama untuk mula melihat kursus menarik di kolej / universiti. Nanti bila dah last minute, baru nak cuak. Oops!