Kes positif COVID-19 hari ini mencatatkan 8,290 jumlah kes baharu dan secara tidak langsung ia merupakan antara yang tertinggi pernah direkodkan di negara kita. Selangor masih lagi merekodkan kes harian tertinggi dengan 2,075 kes diikuti Kelantan dengan 851 kes dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 830 kes.

Stay Safe Guys, Orang Muda Paling Ramai Dijangkiti COVID-19 Di Gelombang Ketiga Ini
Foto: KKM

Apa yang lebih membimbangkan, menurut Harian Metro, golongan muda lingkungan usia 20 hingga 40 tahun paling ramai dijangkiti COVID-19 pada gelombang ketiga wabak pandemik ini. Keadaan ini menunjukkan peningkatan jangkitan Covid-19 melalui kes sporadik atau tiada kaitan dengan kluster.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba juga melaporkan jumlah pesakit COVID-19 dengan gejala serius iaitu ahap empat dan lima juga meningkat 15 peratus dalam gelombang ketiga berbanding lima peratus sebelum ini.

IKLAN
Stay Safe Guys, Orang Muda Paling Ramai Dijangkiti COVID-19 Di Gelombang Ketiga Ini
Foto: KKM

Oleh yang demikian, masyarakat disarankan supaya sentiasa berwaspada, bagi yang dijangkiti dan dirawat sama ada di hospital atau Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) akan dipantau sebaiknya.

IKLAN

Bagi mereka yang pada awal didapati tidak bergejala tapi kemudiannya bergejala serius (kategori 4 dan 5) minta segera hubungi fasiliti kesihatan.
Masyarakat juga disarankan untuk melakukan lockdown kendiri bagi mengurangkan penularan virus pandemik ini.

IKLAN

Kita jaga kita!

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI