Stanford Ryan Sidi, seorang pemuda berumur 26 tahun dari Sibu, Sarawak, harumkan nama Malaysia di WCOPA Amerika Syarikat.

Pemain sape, Stanford Ryan Sidi dari Sibu, telah mendapat pengiktirafan dunia dengan memenangi pingat emas untuk karya asli beliau, “Borneo Journey” di peringkat akhir Kejohanan Dunia Seni Persembahan (WCOPA) ke-27 di Amerika Syarikat.

Stanford Ryan Sidi Raih Emas Di WCOPA, Dari Juruteknik Ke Jaguh Sape Dunia

Stanford, yang berusia 26 tahun, menonjol dalam kategori Karya Asli Muzik di bawah Bahagian Senior. Selain pingat emas, beliau turut memenangi pingat perak dalam kategori Kontemporari, Klasik, dan Terbuka, serta pingat gangsa dalam kategori Jazz.

“Saya sangat gembira dipilih mewakili Malaysia di WCOPA 2024. Pada masa yang sama, saya sangat gementar kerana bertanding dengan 20 peserta dari 60 negara lain dalam kategori saya,” kata Stanford, yang bekerja sebagai juruteknik, menurut laporan.

IKLAN

“Pertandingan bermula dengan pusingan awal, dan walaupun saya gemetar, saya terkejut dapat melayakkan diri ke separuh akhir bersama lapan peserta lain dan kemudian ke peringkat akhir bersama lima peserta lain. Lebih mengejutkan lagi apabila memenangi pingat dan diumumkan sebagai Pemenang Bahagian untuk kategori Karya Asli,” tambahnya.

Stanford Ryan Sidi Raih Emas Di WCOPA, Dari Juruteknik Ke Jaguh Sape Dunia

Stanford menjelaskan bahawa beliau dan beberapa peserta lain diminta untuk mencipta gubahan asli untuk WCOPA 2024.

IKLAN

“Ia agak mencabar untuk mencipta lagu sendiri, terutamanya dengan sape sebagai alat muzik. Saya mengambil masa dua bulan untuk mengarang karya untuk kategori Karya Asli. Saya tidak bersendirian dalam usaha ini; Ajis The Crew membantu meningkatkan kualiti muzik,” katanya.

Stanford merakamkan penghargaan kepada Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif & Seni Persembahan (MTCP) Sarawak kerana membiayai penyertaannya di Amerika Syarikat.

IKLAN

“Tanpa pembiayaan tersebut, saya tidak akan dapat ke WCOPA. Saya juga berterima kasih kepada Persatuan Anak Seni Sape Kuching (Pusak) atas bantuan penting mereka dalam semua persiapan untuk penyertaan saya di WCOPA 2024,” tambahnya lagi.

5 fakta menarik tentang alat muzik Sape Sarawak

  1. Asal Usul: Sape adalah alat muzik tradisional kaum Dayak di Sarawak, terutamanya dimainkan oleh kaum Kenyah, Kayan, dan Iban.
  2. Bentuk dan Reka Bentuk: Sape biasanya mempunyai bentuk bujur dan panjang, dengan badan yang lebar dan tali yang tegang. Ia sering diukir dengan motif etnik yang indah.
  3. Bahan Pembuatan: Sape diperbuat daripada kayu keras seperti kayu adau atau kayu meranti, yang diukir dengan tangan untuk menghasilkan bentuk dan bunyi yang diingini.
  4. Tali Sape: Pada asalnya, sape mempunyai dua hingga empat tali yang diperbuat daripada serat tumbuhan atau rotan. Namun, versi moden menggunakan tali nilon atau dawai.
  5. Permainan dan Teknik: Sape dimainkan dengan cara memetik tali menggunakan jari. Pemain biasanya menggunakan teknik khas seperti plucking dan strumming untuk menghasilkan bunyi yang merdu.

Sape bukan hanya alat muzik, tetapi juga simbol identiti budaya yang kaya dan warisan yang dihargai oleh masyarakat Dayak di Sarawak.

BACA LAGI: Kenangan Manis Capai Top 24 Miss Supranational 2022, Melisha Lin Akui Bukan Semuanya Glamor – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI