Spageti Bolognese Asal Dari Mana? Datuk Bandar Bologna Kata Makanan Tu Tak Wujud Pun

109

Ramai suka makan spageti bolognese. Kuah pekat dimasak dengan daging cincang, ditambah tomato fresh membuatkan kita melupakan nasi seketika untuk menikmati makanan enak ini.

Bila menyebut mengenai spageti, secara automatik kita mengaitkannya dengan negara Italy yang amat terkenal dengan pizza, lasagne dan lain lagi.

Tapi di sebalik kesukaan korang yang suka makan spageti Bolognese, tentu korang tertanya-tanya dari mana datangnya nama spageti Bolognese inikan?

Keenakan rasa kuah pekat dicampur daging menjadikan spageti bolognese amat popular di negara ini

Kalau ikut carian di Wikipedia, Spageti Bolognese dikatakan berasal dari Bologna, satu bandar di Italy. Sos Bolognese (Itali: ragu alla Bolognese, Perancis: sos bolognaise) adalah sos yang berasaskan daging untuk pasta berasal di Bologna, Itali.

Ia digunakan secara tradisional untuk menghias ‘tagliatelle’ dan merupakan salah satu daripada kedua-dua sos yang digunakan untuk menyediakan “alla Bolognese lasagne”. Sos Bolognese kadang-kadang diambil untuk menjadi sos tomato tetapi resipi banyak mempunyai hanya sejumlah kecil pekat tomato.

Datuk Bandar Bologna berang kerana spageti bolognese bukan berasal dari bandar mereka

Tapi kenyataan dari Datuk Bandar Bologna, Virginio Merola sebuah bandar di Italy ini mungkin boleh membuatkan kita tertanya-tanya.

Kata Virginio Merola, spageti bolognese tidak wujud sama sekali dan BUKAN berasal dari bandar mereka.

Erkk, habis nak claim sapa punya eh!

Virginio berkata spageti bolognese berasal dari bandar mereka adalah fake news kerana makanan ini tidak wujud pun

Menerusi satu posting di twitter dua hari lalu, Virginio menyeru semua pelayar internet untuk menghantar hidangan itu yang disifatkannya adalah palsu.

Ehemm, boleh post ke food ke Italy? Korang rasa? Kasik gambar aje kot! Hehe

Menerusi satu temubual dengan media Itali, RAI, Datuk Bandar ini berkata, dia pelik kenapa spageti bolognese popular di seluruh dunia.

“Spageti Bolognese tak wujud pun tapi ia popular di seluruh dunia. Kami lebih suka kalau orang ramai tahu di Bologno terkenal mencipta tagliatelle, tortellini dan lasagne.

“Pelik kerana orang kenal semua makanan ini sedangkan ia bukan makanan berasal dari bandar kami,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Datuk Bandar ini masa yang sama berkata, dia gembira kerana dunia mengenali bandar Bologna kerana makanan ini.

“Namun biarlah bandar ini dikenali kerana makanannya yang berkualiti,” katanya lagi.

Masa yang sama, Virginio berkata, dia mahu mengumpulkan semua gambar spageti Bolognese untuk dipamerkan di pameran terbesar dunia di FICO Eataly World.

Tapi apa yang pasti bandar Bologna sememangnya amat terkenal dengan pembuatan telur-pasta tagliatelle (tagliatelle alla Bolognese) dan lasagne tradisional hijau mereka.

Yumm..apa pun spageti bolognese memang sedapkan, tak kisahlah asal dari mana,hihi.

CER KOMEN SIKIT