Apa jaminan kita akan hidup masa tidur ?

Dalam masa tiga bulan, tiga kematian penggiat seni sememangnya menggemparkan hampir seluruh rakyat Malaysia sehingga mengundang sebak orang ramai.

Sindrom Brugada, Doktor Ini Kongsi Kisah Penyakit Jantung Misteri Membunuh Dalam Tidur!

Anak Nora Ariffin yang juga penyanyi iaitu Alif Johan ‘pergi’ secara tiba-tiba pada Disember lalu selepas rebah di rumahnya. Manakala dua lagi meninggal dunia ketika dalam tidur iaitu pelawak popular Abam Bocey dipercayai akibat demam dan terbaru, pelakon Ashraf Sinclair akibat serangan jantung.

Menerusi laman facebook, seorang doktor yang bernama Ahmad Wazir Aiman terpanggil untuk berkongsi pengalamannya dan info mengenai sindrom Brugada iaitu kisah penyakit jantung misteri yang membunuh dalam tidur. Menurut doktor ini, perkongsian beliau hanyalah untuk pendidikan dan pendedahan tentang kewujudan penyakit ini. Beliau juga tidak mengaitkan penyakit ini dengan kematian sesiapa pun.

Ini perkongsian beliau

IKLAN

[Brugada Syndrome – Kisah Penyakit Jantung Misteri Yang Membunuh Dalam Tidur]Mukadimah: Al-Fatihah. Takziah kepada…

Posted by Ahmad Wazir Aiman on Tuesday, 18 February 2020

Menurut doktor ini, ketika melanjutkan pengajian di peringkat ijazah doktor perubatan, beliau gemar membaca tentang penyakit-penyakit yang jarang berlaku (rare diseases). Jujurnya, saya masih gemar membaca tentang rare diseases untuk mengikuti perkembangan kajian tentang penyakit-penyakit tersebut.

Kematian akibat serangan jantung ketika tidur ini mengingatkan saya tentang satu penyakit yang disulami pelbagai misteri dan hikayat dongeng – Brugada Syndrome.

Sindrom Brugada, Doktor Ini Kongsi Kisah Penyakit Jantung Misteri Membunuh Dalam Tidur!

Sebelum saya teruskan, penting untuk saya tegaskan bahawa saya tidak tahu apakah punca serangan jantung arwah Ashraf Sinclair, dan jauh sekali saya ingin mengaitkan kematian arwah dengan penyakit ini. Sebaliknya, penulisan ini bertujuan sebagai pendedahan dan pendidikan tentang penyakit Brugada syndrome semata-mata. Penting untuk diingati terdapat pelbagai kemungkinan yang cukup luas untuk menjelaskan mengapa seseorang itu boleh mengalami serangan jantung.

Roh Jahat Berbentuk Wanita Gemuk

IKLAN

Seawal tahun 1917, kesusasteraan perubatan Filipina telah merekodkan satu penyakit yang menyebabkan seseorang itu akan terjaga daripada tidur mereka secara tiba-tiba, mengerang untuk seketika sebelum akhirnya, meninggal dunia. Dalam bahasa Tagalog, ia disebut sebagai ‘Bangugot’ yang merujuk kepada roh jahat berbentuk wanita gemuk yang melemaskan mangsa mereka ketika tidur (kononnya roh ini akan menindih orang tersebut sehingga mati). Untuk sekian lama, kepercayaan ini dipegang oleh warga tempatan dan banyak pantang larang diperkenalkan untuk melindungi penduduk setempat daripada diganggu Bangugot.

Tidak terhad kepada penduduk di Filipina, hampir seluruh negara di rantau Asia ada merekodkan kewujudan kes yang sama. Di Indonesia, ia disebut sebagai ‘Digeuton’, di Thailand ia dikenali sebagai ‘Lai Tai’ dan di Jepun ia dinamakan ‘Pokkuri’. Dalam setiap negara dan komuniti yang mengalami insiden ini, terdapat pelbagai teori mistik dan kepercayaan setempat yang digunakan sebagai penjelasan.

Sindrom Brugada, Doktor Ini Kongsi Kisah Penyakit Jantung Misteri Membunuh Dalam Tidur!

Penduduk Rantau Asia Lebih Cenderung

IKLAN

Apa yang pasti, penyakit ini mempunyai kecenderungan yang tinggi terhadap penduduk di sekitar rantau Asia. Lebih menarik lagi, kes-kes awal yang dicatatkan di negara barat seperti Amerika Syarikat juga turut berlaku dalam kalangan penduduk berketurunan Asia. Sebagai contoh, sebanyak 81 kes terawal yang dikenal pasti di Amerika Syarikat adalah dalam kalangan warga Filipina. Selain itu, penyumbang kes tertinggi seterusnya adalah golongan warga Vietnam yang melarikan diri ketika meletusnya perang di negara asal mereka.

Sindrom Brugada, Doktor Ini Kongsi Kisah Penyakit Jantung Misteri Membunuh Dalam Tidur!

Usia Sekitar Pertengahan 30-an hingga awal 40-an

Keanehan kes penyakit misteri ini berjaya menarik perhatian pasangan adik-beradik pakar jantung daripada Sepanyol iaitu Pedro dan Josep Brugada (yang akhirnya memberi nama kepada penyakit ini). Apa yang menyebabkan diagnosis penyakit ini menjadi cukup mencabar adalah kerana purata usia mereka yang mati adalah sekitar usia pertengahan 30-an hingga awal 40-an dan kebanyakan mereka tidak mempunyai sebarang penyakit kronik yang boleh mengganggu-gugat kesihatan jantung mereka – seolah-olah ada peranan makhluk halus yang benar-benar ‘membunuh’ mereka. Lebih mencabar lagi untuk para pengkaji, penyakit berkaitan dengan struktur jantung tidak boleh diguna pakai kerana autopsi menunjukkan mereka yang mati mempunyai struktur jantung yang sempurna ataupun normal.

Apapun, moga kita semua mendapat iktibar dari perkongsian doktor ini dan diharap selepas ini sama-samalah kita mengambil berat tentang tahap kesihatan diri masing-masing. Lakukan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya setahun sekali bagi mengetahui kondusi tubuh badan korang.

Sumber :Facebook Ahmad Wazir Aiman