Apa Nak Buat Kalau Visa Australia Korang Tak Lulus? Gadis Ini Ajar Cara Refund Tiket Flight

211

Nampaknya isu tentang Australia masih lagi menjadi bualan kerana masih ada lagi individu yang berhadapan dengan kesukaran untuk mendapat visa lawatan ke negara tersebut.

Seperti yang terjadi kepada Nabilah Johar ini, visanya gagal dibuat dan direject sebanyak tiga kali. Apa yang menariknya, dia membuat permohonan kepada Air Asia untuk refund tiket penerbangan yang telah dibeli.


.

Ha, rupanya boleh ya kalau nak refund tiket flight jika visa korang tak lepas?

Jom kita lihat bagaimana Nabilah buat untuk mendapatkan ganti rugi tiket penerbangannya. Tapi cara ini hanya untuk flight Air Asia ya.

1. Contact Air Asia, boleh PM melalui Twitter, Air Asia reply cepat

2. Beritahu yang visa tidak lulus dan attach screenshot visa refusal memo


.


.

3. Nanti Air Asia akan minta booking number, nama dan lain-lain

4. Dalam kes Nabilah, dia menghubungi Air Asia lebih kurang 2 minggu sebelum tarikh fly. Jadi, terdapat caj cancellation fees RM140/one way. Selebihnya mereka akan refund melalu credit account

  • Credit account ini boleh digunakan untuk beli tiket penerbangan seterusnya atau nak bayarkan tiket orang lain pun boleh
  • Credit account ini expired 3 bulan, korang boleh beli flight selepas dari 3 bulan ni tak ada masalah tapi bayaran semua perlu dibuat dalam masa 3 bulan tersebut.


.

5. Air Asia refund sangat cepat. Dalam masa dua ke tiga jam Nabilah dah dapat credit account tersebut.

6. Total bayaran balik RM402 (harga tiket asal RM682)


.

Menurut gadis ini lagi, ada juga rakannya pernah dapat full refund daripada Air Asia disebabkan visa tak lepas. Dapat dalam bentuk credit account juga tapi dia claim awal dua, tiga bulan sebelum fly. So, lain kes mungkin lain Air Asia akan caj.

Tapi tak mengapalah kan, daripada hangus semua, dapat balik sebahagian duit pun jadilah. At least terubat la sikit sedih tu bila tak dapat pergi travel. Hehe!