Di saat kekecohan dan kemarahan warga Malaysia mengenai dokumentari bertajuk ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ yang mendakwa terdapat diskrimanisi perkauman ketika negara ini mengendalikan pandemik COVID-19 yang disiarkan oleh stesen tv Al Jazeera, hal yang sama mendapat perhatian dari kerajaan Malaysia.

Terkini, dalam sidang media hari ini oleh Menteri Kanan (kluster keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, memaklumkan kerajaan Malaysia mencabar agensi media antarabangsa, Al Jazeera untuk mengemukakan bukti negara mana yang memberi kebebasan mutlak kepada warga asing yang tiada dokumen untuk berada dalam negara itu.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan, tindakan kerajaan terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) diambil berdasarkan undang-undang yang ditetapkan.

“Saya cabar Al Jazeera untuk memberikan nama negara yang beri kebebasan mutlak kepada warga asing yang tidak mempunyai dokumen termasuk tinggal secara bebas dalam negara mereka.

“Setahu saya, tiada negara yang akan berbuat demikian termasuk di negara Al Jazeera ada sekarang ini,” tegasnya dalam sidang media di sini pada Isnin (sumber Astro Awani).

Siapa Rayhan Kabir, Lelaki Bangladesh  Ditemuramah  Al Jazeera Dalam ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown?
“Saya cabar Al Jazeera untuk memberikan nama negara yang beri kebebasan mutlak kepada warga asing yang tidak mempunyai dokumen termasuk tinggal secara bebas dalam negara mereka – DS Ismail Sabri

Dalam pada itu, di sebalik pembikinan dokumentari berkenaan, pasti antara kita dapat menyaksikan seorang warga Bangladesh, M Rayhan Kabir yang bertindak sebagai “jurucakap” bagi warga asing.

Dalam temuramah berkenaan M Rayhan mendakwa pendatang tanpa izin adalah manusia, bukan penjenayah. Mereka hanya tidak punya dokumen.

Dia turut berkongsi nasib rakannya yang buntu untuk membuat dokumen sah selepas lockdown ini.

IKLAN

Siapa Rayhan Kabir, Lelaki Bangladesh  Ditemuramah  Al Jazeera Dalam ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown?

Jelas, dek kerana kata-katanya ini, warga netizen pantas mencari identitinya. Di fbnya atas nama M Rayhan Kabir (ada dakwaan dia menutup fbnya selepas hal ini kecoh), Rayhan menyatakan dirinya adalah seorang Head Of  Marketing Malik Streams & Distribution, Head Of News di Narayanganj24seven, belajar di Universiti Kuala Lumpur British Malaysian Institute dan tinggal di Kuala Lumpur.

Siapa Rayhan Kabir, Lelaki Bangladesh  Ditemuramah  Al Jazeera Dalam ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown?

 

Siapa Rayhan Kabir, Lelaki Bangladesh  Ditemuramah  Al Jazeera Dalam ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown?

IKLAN

Malah pada kali terakhir fbnya dikemas kini, dia meminta agar ada sesuatu yang lebih baik selepas temuramah tersebut. Malah dia menulis selesai sudah temuramah bersama world top news channel (merujuk kepada Al Jazeera).

Ermm ternyata doanya terbalik kerana dokumentari ini menerima kecaman dari seluruh warga Malaysia termasuk di pihak kerajaan yang menuntut Al Jazeera mengemukakan bukti kukuh.

Malah dalam video dokumentari yang disiarkan oleh Al Jazeera berdurasi  25 minit 50 saat mendakwa terdapat diskrimanisi perkauman ketika negara ini mengendalikan pandemik COVID-19.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, tindakan media antarabangsa itu jelas tidak beretika dan berniat jahat untuk memburukkan nama Malaysia.

IKLAN

“Tuduhan yang dibuat itu amat tidak wajar dan berniat tidak baik kerana menuduh secara membuta tuli. Saya percaya agensi media itu mempunyai niat kurang baik kerana melaporkan perkara yang tidak betul.

“Apa yang dilakukan kerajaan bagi menangani penularan wabak COVID-19 adalah berdasarkan undang-undang dan dilakukan secara menyeluruh termasuk rakyat di negara ini,” katanya.

Beliau menambah, laporan agensi media itu yang mendakwa kanak-kanak warga asing digari sebelum dibawa ke pusat tahanan juga merupakan suatu pembohongan.

“Saya ingin jelaskan, kanak-kanak yang ditahan tidak pernah digari, malah mereka ditempatkan di kawasan khas dan diasingkan daripada ibu bapa mereka.

“Ini fakta sebenar, tapi saya percaya Al Jazeera tidak tahu fakta sebenar tapi atas niat tidak baik terhadap Malaysia, maka perkara tidak betul dilaporkan termasuk menuduh kita rasis,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri menggesa agar agensi media itu membuat permohonan maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia atas kesilapan yang dilakukan. (sumber Astro Awani).

Sebagai rakyat Malaysia, kita tentu tidak boleh menerima jika maruah negara diperlekehkan atau pemberitaan diberitakan secara tidak tepat. Ya kita perlu bersatu hati seiring dengan nada kerajaan menuntut agar Al Jazeera meminta maaf atas penerbitan dokumentari tersebut.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI