Home Hiburan Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019

Sekian lama menanti debaran siapakah yang akan dinobatkan sebagai Dewi Remaja 2019 bagi menggantikan Raysha Rizrose yang memenanginya pada tahun 2014/2015, ternyata malam ini menjadi milik Shaza Bae.

Di hadapan para juri profesional yang mengadili iaitu Scha Al Yahya, Yusry Abdul Halim, Datuk Haji Aznil Haji Nawawi dan Dr Soo Wincci, Shaza Bae dikalungkan dengan gelaran tersebut secara langsung di saluran Astro Ria dan Ria HD.

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019
Shaza Bae dinobatkan sebagai Dewi Remaja 2019

Saat pengacara, Amelia Henderson dan Kamal Adli (Hero Remaja 2007/2008) memberikan penghormatan untuk Scha Alyahya mengumumkan Shaza Bae sebagai juara, graduan Universiti Malaya itu tidak dapat menahan air mata kegembiraan.

Selain gelaran juara Dewi Remaja 2019, Shaza juga menerima wang tunai sebanyak RM10,000, sebentuk tiara dan trofi selaku pemenang.

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019

Tempat kedua pula dimenangi oleh Adriana Ghafar yang membawa pulang wang tunai sebanyak RM7000 dan trofi manakala tempat ketiga disandang oleh Nynaa Harizal yang menerima wang tunai sebanyak RM5000.

Tempat keempat dimenangi oleh Syamira Izzati dan tempat kelima jatuh kepada Shatirah Amanda.

Sementara itu, kategori Dewi Inspirasi jatuh kepada Nina Amin yang dipilih berdasarkan nilai semangat dan mampu menjadi inspirasi buat remaja di luar sana. Gelaran Dewi Favourite pula dimenangi oleh wakil tunggal dari Sabah, Sharlina Gilbert Mojinun hasil undian peminatnya di laman web Majalah Remaja.

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019
5 finalis terpilih ke peringkat akhir dan tuah menyebelahi Shaza Bae (tengah).

Penganjuran kali kesebelas Dewi Remaja menampilkan jenama telekomunikasi pilihan ramai redONE selaku rakan telekomunikasi dan NUViT Malaysia sebagai penaja bersama.

IKLAN

Malam kemuncak Dewi Remaja 2019 dihadiri oleh alumni keluarga Dewi Remaja seperti Pushpa Narayan (2002/13), Datin Rebecca Nur Al-Islam (2005/06) Ramona Zam-Zam (2009/10) dan Raysha Rizrose (2014/15).

Turut kelihatan ialah finalis Dewi Remaja seperti Natrah Khalid, Fify Azmi, Arena Wan, Anna Jobling, Zeera Azizi serta finalis Hero Remaja 2017; Farhan Asri, Ikmal Amry dan Safwan Nazri.

*

Peraduan Kumpul & Terbang

Istimewa untuk Dewi Remaja 2019, kami dengan kolaborasi penaja dari Scoot Airlines mengadakan peraduan khas ‘Kumpul & Terbang’!

Basically, apa yang perlu korang lakukan adalah menonton kesemua episod Dewi Remaja 2019 di saluran Astro Ria & Ria HD (setiap Sabtu jam 9.00 malam atau siaran ulangan setiap hari Selasa jam 1.30 tengah hari). Ataupun korang boleh menontonnya secara online di aplikasi Astro GO.

Tonton dan kumpul soalan & jawapan pada setiap artikel recap Dewi Remaja 2019 (seperti artikel ini).

IKLAN

Hantarkan kesemua jawapan pada sebelum 25 Disember 2019 kelak ke remaja@ideaktiv.com.

Shaza Bae Dinobatkan Sebagai Juara Dewi Remaja 2019

 

SOALAN EPISOD 8

 1. Namakan 2 orang juri jemputan (bukannya juri tetap) yang mengadili finalis Top 5 di malam finale.
 2. Siapakah yang memenangi kategori Dewi Inspirasi dan Dewi Favourite?
 3. Namakan 2 penghibur yang menjayakan persembahan di atas pentas Dewi Remaja 2019 dan nama lagu yang mereka nyanyian.

*

BUTIRAN DIRI

IKLAN
 • Nama:
 • No Kad Pengenalan:
 • Umur:
 • Alamat:
 • Emel:
 • No Telefon (HP):
 • No Telefon (R):
 • Akaun Instagram / Facebook / Twitter:
 • Isi slogan berikut: Saya ingin memenangi sepasang tiket penerbangan Scoot Airlines ke _______ kerana ________ (tidak melebihi 15 patah perkataan) .

*

Jawab dan kumpul 3 soalan ini hingga 15 Disember 2019 agar korang berpeluang untuk memenangi 3 pasang tiket penerbangan tajaan Scoot Airlines.

Scoot menghubungkan lebih 60 destinasi di 17 buah negara seluruh dunia dari Singapura. Ini termasuklah Athens, Berlin, Gold Coast, Jeddah, Sydney dan terbaru, Trivandrum, Wuhan dan Kunming.

Di dalam Malaysia, Scoot menawarkan penerbangan dari/ke Kota Bharu, Ipoh, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi dan Pulau Pinang. Penang. Bermula 3 Disember 2019 pula, Scoot akan terbang dari/ke Kota Kinabalu!

*

TERMA & SYARAT PENYERTAAN

 • Semua peserta MESTI berumur 21 tahun ke atas pada masa mereka menyertai peraduan. Peserta mestilah seorang warganegara Malaysia dan / atau penduduk tetap Malaysia. Sekiranya peserta di bawah umur 21 tahun, penyertaan mereka mestilah diawasi oleh ibu bapa atau penjaga yang sah.
 • Peserta mesti memegang pasport semasa dengan sekurang-kurangnya enam bulan sah dari tarikh perjalanan.
 • Follow Facebook dan Instagram (@majalahremaja) serta Twitter (@majalahremajaMY).
 • Follow Facebook (@FlyScootMY) dan Instagram (@flyscoot)
 • Wargakerja Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd, Nu Ideaktiv Sdn Bhd, Astro Malaysia Holdings Berhad (ASTRO), Scoot Airlines ataupun ahli keluarga serta kenalan rapat tidak dibenarkan untuk menyertai peraduan ‘Kumpul & Terbang’ ini. Sebarang penyertaan akan dibatalkan secara serta-merta.
 • Tarikh tutup penyertaan untuk menghantarkan emel adalah pada 25 Disember 2019 (Jumaat). Sebarang penghantaran lewat selepas tarikh tersebut tidak akan dilayan oleh pihak pengurusan.
 • Semua hadiah tidak boleh dipindah milik kepada pihak ketiga dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai.
 • Sekiranya hadiah yang diperolehi berupa tiket penerbangan hilang, rosak atau tamat tempoh, Scoot tidak akan bertanggungjawab untuk menggantikan dengan tiket penerbangan baru. Pihak pengurusan berhak untuk menggantikan mana-mana hadiah dengan hadiah yang lain. Tiada aduan yang akan dilayan mengenai perkara tersebut.
 • Pihak pengurusan tidak akan melayan sebarang aduan mengenai kualiti dan kuantiti hadiah yang telah diberikan.
 • Peserta menyatakan dan menjamin bahawa mereka tidak pernah mempunyai apa-apa sabitan atau rekod jenayah dan tidak pernah mempunyai tingkah laku yang boleh menjejaskan reputasi peraduan.
 • Penyertaan yang tidak lengkap dan tidak teratur dikira tidak sah (mengikut budi bicara mutlak pihak pengurusan).

*

Jangan lupa untuk kirimkan soalan, jawapan dan butiran diri daripada kesemua 8 episod Dewi Remaja sebelum 25 Disember ini ya!