Foto Via Pexels
Setiap kali tibanya bulan Ramadan tidak dinafikan ramai yang berebut-rebut untuk melakukan ibadah kepada Allah SWT namun tidak kurang juga yang berlumba-lumba berkongsi kebaikan yang dilakukan di media sosial.
Seronok Tayang Makanan Di Media Sosial Sebelum Berbuka, Hukumnya Menurut Mufti
Foto Via Pexels
Antara rutin kebanyakkan dari kita ialah berkongsi foto menu berbuka di media sosial. Ramai yang mengeluarkan pendapat sendiri berkenaan kewajaran perbuatan tersebut. Ia mungkin berkongsi bakat memasak yang terpendam tapi mungkin juga boleh menimbulkan rasa terliur bagi mereka yang tidak berkemampuan untuk membelinya. Malah, ada juga yang bersetuju bahawa, jika makanan yang dihidu oleh jiran itu wajib untuk mengongsikannya, apatah lagi gambar makanan yang ditularkan.

Apa Kata Mufti Mengenainya

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor menasihati umat Islam agar tidak memuat naik juadah ke media sosial.

Seronok Tayang Makanan Di Media Sosial Sebelum Berbuka, Hukumnya Menurut Mufti
WAN SALIM WAN MOHD. NOOR
Menurut beliau, tindakan berkongsi gambar makanan itu sendiri tidak membatalkan puasa namun perbuatan itu boleh menggalakan orang lain untuk tinggal puasa mereka.

Oleh yang demikian, orang yang berkongsi gambar makanan dan minuman boleh jatuh hukum berdosa kerana mereka seolah-olah mendorong orang lain untuk meninggalkan puasa. Ibadah ini tidak boleh dipandang ringan memandangkan puasa merupakan salah satu rukun Islam yang wajib ditunaikan.

Justeru itu, beliau menasihati umat Islam untuk berhenti menggalakkan orang lain berbuat dosa dengan berkongsi gambar-gambar makanan ke dalam media sosial sebelum waktu berbuka.

IKLAN

Selain itu, beliau turut menggesa pihak penguatkuasa agama Islam negeri-negeri untuk memantau restoran-restoran. Tindakan tegas perlu dikenakan ke atas premis perniagaan yang menyediakan makanan atau minuman kepada orang Islam yang tidak berpuasa.

Jadi hati-hati ye nak berkongsi sesuatu ke media sosial korang!

IKLAN

BACA LAGI : Raih 1 Juta Pengikut Di Tik Tok, Doktor Ini Kongsi Ilmu Perubatan Melalui Media Sosial

SUMBER : Kosmo

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI