Semenjak kebelakangan ini, pemain bola sepak Mohamed Salah sering menjadi sebutan netizen di media sosial. Tidak semena-mena bintang Liverpool ini menjadi troll, mungkin kerana namanya yang membawa maksud dalam bahasa Malaysia.

Bagi orang lelaki mereka mungkin sudah cukup mengenali bintang bola sepak ini, namun di kalangan wanita pula, rasanya ada yang tertanya-tanya siapa Salah sebenarnya? Hiks!

Selain daripada bintang bola sepak Liverpool, berikut merupakan 7 fakta tentang Salah yang mungkin ramai tidak tahu.

1. Mohamed Salah pernah mencipta sejarah apabila menjadi pemain Mesir pertama menerima gelaran Pemain Terbaik Tahunan, oleh Persatuan Pemain Bola Speak Profesional England (PFA).

2. Penyerang Mesir berusia 25 tahun ini dianggar bernilai £29.75 juta berdasarkan laman web Transfer Market UK. Pemain kelahiran Mesir yang berpindah ke Liverpool dengan yuran perpindahaan £34.3 juta (RM187.4 juta) daripada AS Roma setakat ini telah menjaringkan 30 gol bersama Liverpool.

IKLAN

3. Pernah terpalit kontroversi kerana enggan berlaga pipi bersama seorang hos wanita sewaktu menerima anugerah Pemain Terbaik Liga Swiss ketika bermain untuk Basel.

“Di Swiss, orang bertepuk tangan sedangkan di Mesir mereka mengkritik saya,” jelasnya.

4. Sudah mendirikan rumah tangga pada tahun 2013 dan dikurniakan seorang anak perempuan yang diberi nama Makka, sempena nama kota suci umat Islam di mana ayat pertama al-Quran diturunkan buat pertama kali.

IKLAN

5. Mohamed Salah juga seorang pemain bola sepak Muslim yang tidak pernah berselindung tentang identiti Islamnya. Dia sering melakukan sujud syukur selepas berjaya menjaringkan gol pada setiap perlawanan.

Pemain kelahiran Mesir, 15 Jun 1992 ini sering menadahkan pandangannya ke langit sambil menunjuk ke atas.

IKLAN

6. Walaupun sudah dikenali seluruh dunia, Salah yang lahir dan dibesarkan di perkampungan Nagrig di wilayah bahagian barat Mesir tetap tidak melupakan tanah airnya. Dia kerap membantu orang-orang miskin, hospital, sekolah dan teman-temannya sewaktu kecil dulu.

7. Pernah melibatkan diri di lapangan ketenteraan Mesir sebelum bergelar seorang pemain bola sepak.

Individu yang korang jadikan troll ni sebenarnya hebat orangnya tau. Jangan main-main dengan Salah. Hiks!

Sumber: Glam Lelaki