Penyakit Hand, Foot and Mouth Disease (HFMD) mungkin sudah disahkan ‘bebas’ daripada Negeri Sembilan, baru-baru ini.

 

Namun itu tak bermakna kita sudah selamat sepenuhnya. HFMD masih ligat dijangkiti oleh rakyat Malaysia terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Ini mungkin berlaku kerana mereka mempunyai sistem imunisasi yang lebih lemah berbanding orang dewasa. Selain itu, kanak-kanak juga lebih mudah terdedah kepada kotoran berbanding kita semua yang sudah terbiasa mencuci tangan dan kaki dengan bersih.

Namun, itu tak bermakna golongan young adults atau remaja seperti kita terlepas daripada risiko dijangkiti HFMD!

Terbaru, salah seorang daripada rakan kami di sini mengejutkan ramai pihak apabila dia disahkan positif HFMD.

 

Yes, saya juga terkejut apabila simptom-simptom awal mula menunjukkan kesan. Pada mulanya saya hanya mengalami demam biasa dan kurang selera makan.

Day by day, kondisi saya bertambah teruk apabila ada kesan seperti ruam yang melepuh pada bahagian tapak kaki dan tapak tangan. Saya gusar jika saya dijangkiti chicken pox.

“Namun, bintik-bintik ‘ruam’ ini mulai timbul. And that is when I know I have to get to the hospital. Bayangkan daripada demam biasa saja, ia bertukar menjadi lebih complicated. Melalui pembacaan saya di portal, HFMD boleh memberikan masalah yang teruk seperti masalah sistem saraf dan jantung.

“Sebab itulah saya tak teragak-agak untuk pergi mendapatkan konsultasi dan ya, saya disahkan positif,” katanya.

 

IKLAN

Suka atau tidak, gadis tersebut terpaksa direhatkan di rumah selama beberapa hari. Memang tak selesa langsung – bukan kerana bosan di rumah tetapi disebabkan rasa sakit yang dia rasakan pada tapak tangan dan kaki.

“Walaupun doktor memberikan preskripsi seperti pain killer dan paracetamol untuk membantu rasa sakit reda, but it is a no way out.

“Pesakit masih perlu melalui rasa sakit untuk 7 ke 10 hari. I should have rested, but I just could not.

“Apa yang saya boleh lakukan adalah untuk minum air secukupnya dan cuba menjaga kebersihan sebaik mungkin. Apabila saya dibenarkan pulang, my mom just cleaned the house in and out. Dah berbau Dettol satu rumah! (ketawa).”

 

 

BACA : 7 Produk Farmasi Yang Boleh Korang Beli Untuk Cegah HFMD

So, jangan ingat kanak-kanak je yang boleh dijangkiti. Orang dewasa macam kita pun tak terlepas. Cuba tengok kronologi foto yang dikirimkan olehnya mengikut hari ni, terus taubat nak jaga kebersihan sebaik mungkin!

IKLAN

 

Hari 01

Bintik-bintik merah mulai kelihatan pada bahagian badan, terutamanya pada telapak tangan.

 

Hari 02

 

Hari 03

Keadaan semakin kritikal apabila tapak kaki dan tangan terasa panas serta sakit jika bersentuhan dengan lantai mahupun objek. “Duduk atas katil je..”

 

IKLAN

Hari 04

 

Hari 05

 

Hari 06

 

Hari 07

Kulit mula mengelupas, tanda jangkitan HFMD semakin merosot.

 

Jadi, lebih baiklah korang berhati-hati menjaga kebersihan diri terutamanya semasa berada di luar rumah. Kawasan rumah jangan pula diingat selamat. Rajin-rajinkan tangan tu sikit untuk membersihkannya, especially di tempat tidur.