Hanya kira-kira 16 hari sahaja lagi sebelum kita mengucapkan selamat tinggal kepada tahun 2023. Tempoh ini seringkali dihabis pakai oleh orang ramai untuk bercuti bersama keluarga, pasangan mahupun rakan-rakan.

Sama ada korang memilih destinasi antarabangsa mahupun dalam negara, inilah momen terbaik untuk korang abadikan bersama yang tersayang.

Kongsi platform perjalanan digital Agoda, di antara destinasi antarabangsa paling popular dalam kalangan pelancong  Malaysia pada tahun ini terdiri daripada (mengikut susunan daripada destinasi paling popular) Hat Yai, Bangkok, Singapura, Taipei dan Tokyo di tangga kelima.

Nampaknya, ramai betul yang menggemari negara Thailand atas beberapa faktor penting termasuklah mudah untuk mencari makanan halal, kadar pertukaran mata wang yang masih boleh diterima dan jarak perjalanan yang tidaklah terlalu jauh.

Seoul & Hat Yai Bukan Destinasi Paling Diminati Pelancong Malaysia Untuk 2024, Sebaliknya..
Bangkok. Foto Hiasan: PEXELS (Olivier Darny)

Memasuki tahun 2024, Agoda bagaimanapun mendedahkan pelancong Malaysia mungkin sekali akan berubah fikiran dalam pemilihan destinasi antarabangsa mereka.

Menurut mereka, Taipei kini mendahului senarai sebagai destinasi paling popular berdasarkan butiran awal. Dikenali dengan pasar jalanan meriah, kekayaan budaya dan promosi makanan Halal bagi pelancong Muslim; Taipei adalah kota yang menggabungkan tradisi dan kemodenan.

IKLAN
Seoul & Hat Yai Bukan Destinasi Paling Diminati Pelancong Malaysia Untuk 2024, Sebaliknya..
Taipei. Foto Hiasan: PEXELS (Solomon Soh)

Di tangga kedua ialah Tokyo yang semakin popular dalam kalangan pelancong Malaysia; mungkin sekali hasil kandungan-kandungan menarik di media sosial oleh mereka yang bercuti di sana.

Bangkok berada di tangga ketiga manakala Hat Yai di tempat keempat. Paling mengejutkan, Seoul hanya berada di tangga kelima walaupun penangan K-tourism, K-drama & K-pop cukup dirasai di Malaysia.

Sementara itu, Singapura bukan lagi destinasi pilihan pelancong Malaysia memandangkan kadar pertukaran wang yang meningkat baru-baru ini (RM1 – SG$3.5). Oh well..

IKLAN

Beralih kepada destinasi dalam negara pula, Kuala Lumpur terus menjadi tarikan utama orang ramai demi pelbagai tujuan termasuklah melancong, bekerja dan belajar.

Menariknya, Langkawi mengatasi Melaka sebagai salah satu daripada lima destinasi percutian dalam negara paling popular. Tiga destinasi lain yang tersenarai terdiri daripada Pulau Pinang (2), Kota Kinabalu (3) dan Johor Bahru (4).

IKLAN

Sebagai info, butiran destinasi utama tahun 2024 ini direkod berdasarkan tempahan yang dibuat di platform Agoda antara Oktober dan pertengahan November bagi perjalanan pada tahun 2024.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI