Bagi gadis-gadis yang mengimpikan majlis perkahwinan dihadiri oleh sanak saudara dan rakan karib, sudah boleh mengorak senyuman ya. Memandangkan momen indah ini akan kita lalui sekali sahaja seumur hidup, sudah pasti kita mahukan yang paling indah tercipta.

Sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan Merangkap Menteri Pertahanan), Dato’ Sri Ismail Sabri memberikan berita gembira kepada pengusaha catering yang sudah lama terjejas berikutan PKP dengan mengumumkan bahawa semua jenis kenduri sudah boleh dibuat mulai 1 Julai 2020.

Semua Jenis Kenduri Termasuk Reunion Dibenarkan Mulai 1 Julai, Tiada Hidangan Buffet

Ia merangkumi kenduri kahwin, tunang, tahlil, akikah, ulang tahun termasuk reunion dengan kehadiran tidak melebihi 250 orang tetamu dalam majlis yang diraikan.

IKLAN

“Jumlah tetamu ini bergantung kepada kapasiti lokasi pemilihan majlis. Jika tempatnya kecil, jumlah tetamu mungkin kecil tetapi tidak boleh melebihi jumlah dinyatakan tadi,” jelasnya.

Walau sudah diberi kelonggaran mengadakan pelbagai majlis, tetapi jika sebelum ini kita biasa mengambil makanan sendiri iaitu hidangan secara buffet di majlis-majlis tetapi memandangkan kita masih di dalam perintah larangan sehingga 31 Ogos ini, dalam setiap majlis hidangan akan disajikan oleh pramusaji.

IKLAN

Semua Jenis Kenduri Termasuk Reunion Dibenarkan Mulai 1 Julai, Tiada Hidangan Buffet

*media[210227]**

IKLAN

“Ini bermakna tiada hidangan buffet sebaliknya hidangan disajikan oleh pramusaji di majlis diadakan. Namun setiap tetamu perlu mematuhi semua prosedur ditetapkan iaitu penjarakan sosial, suhu badan diambil di pintu masuk serta perlu melengkapi app My Sejahtera bagi mengelak penularan COVID-19 yang belum menemui penawarnya,” katanya dalam sidang akhbar sebentar tadi.

Dalam pada itu, ibadah haji yang bakal berlangsung juga dibenarkan namun jumlah kehadiran dihadkan termasuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun dilarang berada di tempat ibadah korban dilakukan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI