Kemalangan melibatkan dua pelajar sekolah di Tumpat, Kelantan yang dalam perjalanan ke sekolah berakhir pada hari ke empat umat Islam berpuasa di bulan Ramadan. lebih menyayat hati apabila arwah Siti Nor Hanim meninggal dalam pangkuan bapanya yang sempat mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah sebelum pergi mengadap Illahi.

Bapa kepada Siti Nor Hanim Alya Hamid, 17, salah seorang daripada dua pelajar yang maut dirempuh kereta ketika dalam perjalanan ke sekolah pagi ini sempat mengajar gadis itu mengucap dua kalimah syahadah sebelum mangsa menghembuskan nafas terakhir di pangkuannya.

Menurut Hamid Sulong, 63, sejurus kejadian berlaku di Kilometer 12 Jalan Kota Bharu- Pengkalan Kubor dekat Kampung Pasir Puteh penduduk memaklumkan perkara itu kepadanya dan dia segera bergegas ke lokasi nahas.

Katanya, dia sempat tiba dan segera memangku kepala anaknya yang ketika itu masih bernyawa dan terbaring di dalam parit.

Sempat Ajar Anak Mengucap, Remaja 17 Tahun Maut Dalam Pangkuan Bapa
Pelajar ini, Siti Nor Hanim bakal mengambil SPM tahun ini namun Allah lebih sayangkannya.
Sempat Ajar Anak Mengucap, Remaja 17 Tahun Maut Dalam Pangkuan Bapa
Arwah bersama rakan sekolahnya maut selepas dirempuh sebuah kereta dalam perjalanan ke sekolah

“Allah sahaja tahu perasaan saya melihat anak terbaring di dalam parit, saya terus pangku dan mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah.

IKLAN

“Saya sedaya-upaya mengajar arwah mengucap ketika dia nazak, akhirnya dia sebut Allah..Allah…sebelum menghembuskan nafas” katanya ketika ditemui pemberita, di sini hari ini.

Tambahnya, kelakuan Allahyarham Siti Nor Hanim Alya agak pelik hari ini kerana meminta izin mahu menunggang motosikal sendiri ke sekolah.

“Biasanya saya hantar dia setiap pagi, tetapi hari ini dia nak bawa sendiri motosikal kerana mahu singgah di rumah kawan ambil tudung waktu pulang sekolah.

IKLAN

“Saya sempat berpesan padanya supaya bawa motor elok-elok sewaktu dia bersalam dan cium tangan saya ketika turun dari rumah,” katanya.

Sempat Ajar Anak Mengucap, Remaja 17 Tahun Maut Dalam Pangkuan Bapa
Bapa sempat ajar anak mengucap sebelum meninggal dalam pangkuannya

Menurutnya, Allah lebih menyayangi mangsa yang merupakan anak ke-15 daripada 16 beradik apabila ‘pergi’ di bulan Ramadan.

IKLAN

Kemalangan pukul 7.24 pagi ini itu turut meragut nyawa rakan sekelas gadis itu, Noor Asmida Ellyana Abdullah, 17, yang menunggang sebuah lagi motosikal lain bersama adiknya.

Adik mangsa yang membonceng, Puteri Balqis Abdullah, 13, cedera di kepala, patah kaki dan dirawat di Hospital Tumpat.

Siti Nor Hanim Alya maut di tempat kejadian kira-kira 200 meter dari sekolah dan rakannya, Noor Asmida Ellyana disahkan meninggal dunia di Hospital Tumpat.

Ketiga-tiga mangsa merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chabang Empat. – UTUSAN ONLINE

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI