Jika sebelum ini Sweden umum batalkan hampir semua sekatan dan menghentikan ujian saringan COVID-19 percuma dan mula hidup bersama Covid-19.

ARTIKEL BERKAITAN : Sweden Isytihar “Bebas” Covid 19 Walaupun Dunia Bergelut Kenaikan Kes Omicron

Terkini, England pula akan mengikut langkah Sweden, mengikut laporan semua sekatan Covid-19 akan dimansuhkan mulai hari ini. Ia termasuk keperluan kuarantin kendiri bagi pesakit Covid-19.

Hidup Bersama Virus Maut

Menerusi temu bual bersama BBC, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson memaklumkan, penarikan semua sekatan Covid-19 ini bakal menjadi kayu pengukur untuk melihat sama ada rakyat England boleh hidup dengan virus maut itu atau sebaliknya.

Selepas Sweden, UK Pula Tamatkan Kuarantin Kendiri Bagi Individu Positif Covid-19

IKLAN

“Covid-19 tetap ada dan menjadi satu daripada jangkitan paling berbahaya di dunia, namun kita juga sudah sampai ke satu tahap yang menyaksikan kita boleh menyeimbangkan jangkitan dengan kehidupan harian.

“Selepas ini, bergantung kepada anda semua bagaimana untuk menjalani kehidupan dengan Covid-19 dan anda juga menentukan bagaimana untuk mengelak atau menghindari jangkitan,” katanya.

Selain itu, pihak berkuasa juga perlu memantau penularan berdasarkan data dan capaian sebelum ini, sama seperti menguruskan penyakit kritikal yang lain. Ujian calitan Covid-19 dan kit air liur juga tidak lagi diberikan secara percuma, termasuk bayaran 500 pound (RM2,850) kepada kumpulan pekerja berpendapatan rendah yang perlu menjalani kuarantin.

IKLAN

Selepas Sweden, UK Pula Tamatkan Kuarantin Kendiri Bagi Individu Positif Covid-19

Antara sekatan dan bantuan yang dimansuhkan:

  • Individu positif Covid tak tertakluk dalam undang-undang untuk mengasingkan diri atau kuarantin.
  • Tapi mereka tetap dinasihatkan untuk duduk di rumah dan asingkan diri dari orang sekurang-kurangnya lima hari.
  • Rutin pengesanan kontak rapat akan ditamatkan, jadi bagi individu kontak rapat yang lengkap vaksinasi dan individu bawah 18 tahun tak diperlukan untuk membuat ujian saringan setiap hari selama tujuh hari
  • Bantuan £500 untuk individu berpendapatan rendah ketika tempoh kuarantin kerana positif tidak akan diberikan lagi.
  • Peruntukan cuti sakit untuk Covid akan diteruskan untuk sebulan lagi

Alamak, bantuan untuk rakyat juga dimansuhkan ke?huhu….

IKLAN

BACA LAGI : 10 Tempat Best Yang Korang Kena Pergi At Least Sekali Seumur Hidup

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI