Sejak dahulu lagi, negara kita sering mencari negara yang ditinjau oleh penduduk dunia sebagai lokasi indah dengan flora, fauna dan ciptaan semula jadinya.

Bukan sekadar sesebuah negeri saja yang menyimpan seribu satu keistimewaan alam. Malah, setiap negeri yang berada di Malaysia ada keunikan tersendiri yang sukar dicari di mana-mana tempat lain.

Jika sebelum ini, beberapa kawasan hotspot di Malaysia telahpun menerima pengiktirafan daripada pertubuhan dunia sebagai lokasi kaya budaya serta alam semulajadi yang harus dipelihara seperti di Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Pulau Langkawi, kini sebuah lagi kawasan baru ingin dijadikan sebagai kawasan yang tidak dicerobohi oleh kerakusan pembinaan moden. Ini tidak lain tidak bukan ialah negeri Perlis.

Sebagai sebuah negeri yang terbentuk di bawah lembah banjaran batu kapur tertua di Malaysia, Perlis baru-baru ini menyimpan hasrat untuk diisytiharkan sebagai salah sebuah geopark terbaru di Malaysia selepas Pulau Langkawi menerima pengiktirafan itu oleh Global Geopark Network (GGN) di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2007.

IKLAN

Menurut laporan oleh akhbar Harian Metro pada hari ini, sebuah pertubuhan bukan kerajaan iaitu Perlis Nature & Wildlife (PNW) baru-baru ini telah berkunjung ke Hutan Simpan Bukit Bintang untuk melihat dengan lebih dekat lagi pembentukan tiang batu semula jadi hasil daripada hakisan hujan dan angin sejak ratusan juta tahun dahulu.

Selepas Pulau Langkawi, Perlis Pula Intai Untuk Ada Geopark Sendiri
Sumber Foto : Facebook Perlis Nature & Wildlife
Selepas Pulau Langkawi, Perlis Pula Intai Untuk Ada Geopark Sendiri
Sumber Foto : Facebook Perlis Nature & Wildlife

Keunikan yanga da padanya itu disokong dengan pembentukan formasi batu kapur yang terbentuk secara semula jadi. Tiang stylolitic yang terletak di atas sebuah puncak permatang itu dikelilingi oleh dusun buah-buahan. Hasrat ini juga selari dengan projek terbaru PNW yang dinamakan sebagai Perca Kain Project di mana ia merekodkan gua-gua dan formasi di Perlis.

IKLAN

Untuk sesebuah kawasan memperolehi status Geopark ini bagaimanapun bergantung kepada penilaian semula oleh pihak GGN setiap empat tahun. Perlis juga dilihat perlu ‘bersaing’ dengan tujuh lagi kawasan kebangsaan yang merancang menddapatkan pengiktirafan sebagai Geopark.

Mungkin dengan kurangnya populariti dalam kalangan pelancong yang diraih Perlis buat masa ini, hasrat negeri itu untuk diiktiraf sebagai Geopark agak berliku sedikit.

IKLAN

Namun, itu tidak bermakna negeri utara itu tidak mempunyai potensi. Jika kita tidak memulakan projek pemeliharaan alam semula jadi di sana, bila lagi? Betul tak Yuna?

via GIPHY

ARTIKEL BERKAITAN : Tak Cuba Sembunyi Berasal Dari Malaysia, Sebaliknya Yunalis Zarai Bangga! – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI