Sejak hujung minggu lalu, ramai di kalangan rakan kami sendiri di REMAJA yang teruja untuk ‘melawat kawasan’ baru bagi penggemar bahan bacaan.

 

Pembukaan kedai buku 24 jam pertama di BookXcess Cyberjaya menjadi antara topik hangat kerana ia juga merupakan kedai buku terbesar dengan konsep seperti itu.

Malangnya, masih ramai juga di kalangan kita yang seakan mempunyai mentaliti di takuk kelas ketiga apabila tinjauan beberapa pengunjung ke BookXcess mendapati keadaan stor tersebut berada dalam keadaan bersepah!

 

IKLAN
Selepas IKEA Tebrau, Kini BookXcess Cyberjaya Jadi Mangsa Minda Kelas Ketiga
Twitter

 

Bahan bacaan yang telah diambil hanya sekadar ditinggalkan begitu je di atas meja seolah-olah ada pula tukang ambil dan susun yang sentiasa berada di setiap meja.

Selain itu, ada juga pengunjung yang meluahkan rasa kecewa apabila pembalut plastik buku dikoyakkan sesuka hati walaupun sudah tersedia sample kepada setiap buku di sana.

IKLAN

BACA: Sepah Di IKEA Tebrau Bukti Minda Kita Masih Di Kelas Ketiga

Ini bukanlah kali pertama kes seperti ini berlaku di kalangan masyarakat kita. Jika korang masih ingat dengan kes di IKEA Tebrau akhir November tahun lalu di mana keadaan bilik pamerannya bersepah walaupun baru dibuka tidak sampai sebulan.

 

IKLAN
Selepas IKEA Tebrau, Kini BookXcess Cyberjaya Jadi Mangsa Minda Kelas Ketiga
Kes sama di Bookxcess (kiri) tak ubah sama seperti di IKEA Tebrau (kanan).

 

BookXcess Cyberjaya ini pula baru dibuka beberapa hari – hhm – do your maths. Pertamanya, ini bukanlah perpustakaan peribadi korang sehingga boleh membuta-tuli membiarkan bahan bacaan bersepah seperti ini.

Dan yang lebih penting, mana rasa hormat korang terhadap pemilik kedai, kepada pelanggan lain yang belum berkesempatan untuk ke sana dan kepada bahan bacaan itu sendiri.

Guys please, janganlah sekadar melaungkan kita berada dalam era New Malaysia sekiranya mentaliti masih jauh ketinggalan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI