Eloklah jernihkan kembali keadaan.

 

Kecaman bertalu-talu diberikan oleh netizen di media sosial berhubung isu – depresi – tekanan – gimik single – mempergunakan 3 penyanyi perempuan – kenyataan tak matang –  yang melibatkan Haqiem Rusli. Sepanjang minggu ini, semua orang kecoh dengan isu tersebut. Suka atau tidak, penyanyi remaja tersebut perlu berdepan dengan media untuk meleraikan semua kontroversi ini.

 

“Sebelum Buat Sesuatu, Fikir Dulu” – Haqiem Rusli Mohon Maaf & Harap Diberi Peluang Kedua

 

“Saya akui pemahaman saya terhadap depresi adalah salah. Saya cuma tidak stabil berat badan, tak cukup tidur dan tertekan dengan kecaman di media sosial. Itu adalah salah saya. Saya rendahkan ego untuk memohon maaf kepada media dan semua yang terkesan dengan isu ini. InsyaAllah saya berjanji selepas ini untuk tidak mengeluarkan kenyataan sebelum berfikir. Saya juga berharap agar rakyat Malaysia boleh memberikan saya peluang kedua.

“Saya redha jika ada yang tak boleh terima saya lagi, saya anggap itu sudah tertulis kerana saya tak merancang semua ini. Saya anggap ini sebagai ujian dan balasan Tuhan untuk menjadikan saya seorang insan yang lebih baik. Minta doakan yang baik-baik untuk saya,” katanya yang sudah buat tempahan bersama pakar di Kuala Lumpur bagi membincangkan masalah psikologi ini.

BACA: “Ini Bukan Gimik” – Haqiem Rusli Buat Comeback Selepas Tak Jadi Bersara

 

* * * * *

 

IKLAN

Turut berada di sidang media semalam ialah penyanyi Ernie Zakri dan Wany Hasrita.

Ernie yang berada di sana dari awal sehingga tamat juga menjelaskan pendirian dirinya yang nyata kecewa dengan situasi ini sehingga dia memuat naik posting di Instagram yang mendapat ribuan komen peminat, Selasa lepas.

 

“Sebelum Buat Sesuatu, Fikir Dulu” – Haqiem Rusli Mohon Maaf & Harap Diberi Peluang Kedua
Foto: Budiey

 

“Jika sekarang dia sudah mengakui mengalami mild depression, jumpa sahaja dengan doktor. Lets cure that simptom. 

“Jangan sewenang-wenangnya melakukan public statement kerana simptom ini bukannya isu yang boleh dibawa main. Kami concern dengannya, kami juga menyokongnya dari belakang. Cuma apabila kami semua menyertai program (Facebook Live bersama Hot FM) dan dia katakan dia keliru dengan perkataan tersebut – dia cuma merasakan tertekan.

“Semua orang tahu kebanyakan kes depresi berakhir dengan kematian dan kita tak mahu ia terjadi kepada Haqiem Rusli. Jadi apabila dia kata hanya tertekan, saya dan ramai lagi merasa keliru.

 

“Sebelum Buat Sesuatu, Fikir Dulu” – Haqiem Rusli Mohon Maaf & Harap Diberi Peluang Kedua

IKLAN

 

“Saya juga kesal sekali kerana selepas itu, dia terus menyanyikan single baru (Selamat Tinggal Sayang) dan memuat naik teaser rasmi klip videonya sekali.

“Saya tidak kisah untuk menyokong single baru tetapi untuk menyokong perancangan ‘gimik’ seperti ini, tidak untuk saya walaupun dia mengakui dia tidak merancang semua ini. Dia ialah Haqiem Rusmi, tak perlu ada gimik,” terang Ernie kepada rakan media.

BACA: Saya Rasa Macam Orang Bodoh – Ernie Zakri

Ernie Zakri dilihat telah memadamkan posting luahan rasa itu semalam kerana enggan memanjangkan isu ini.

 

* * * * *

 

IKLAN

Menurut wakil dari syarikat recording, FMC pula, ini bukanlah kali pertama Haqiem menyatakan hasrat untuk berhenti di media sosial. Kali pertama ia berlaku, FMC bertanyakan kenapa penyanyi berusia 20 tahun itu berbuat sedemikian dan Haqiem terus memadam posting tersebut.

Kali kedua, perkara yang sama terjadi. Bila ditanya, Haqiem tidak memberikan sebab mengapa rasa ingin berhenti. Pihak mereka beranggapan mungkin ini adalah kesan usia remaja Haqiem yang mungkin agak rebellious dan tidak berfikir panjang.

 

“Sebelum Buat Sesuatu, Fikir Dulu” – Haqiem Rusli Mohon Maaf & Harap Diberi Peluang Kedua

 

“Kali ketiga ini, kebetulan kami ingin lancarkan single Selamat Tinggal Sayang dan kita sudah warn untuk tidak lakukan perkara ini. Tetapi bila dia nyatakan hendak juga luahkan rasa seperti sebelum ini, saya berkata okay – tapi jangan kata kami tak warn. Kadangkala kalau kita tegur remaja seperti Haqiem, mereka akan terus melenting and that is normal. Jadi kita biarkan saja dia dan tunggulah akibatnya.

“Sekarang dia sendiri dapat lihat akibat kenyataannya tanpa berfikir panjang itu. Kami harapkan agar semua pihak tidak terus mengecam dan memberikan tekanan kepada Haqiem kerana jika ia terus berlarutan, isu ini tak akan selesai,” kata wakil dari FMC.

 

* * * * *

 

Walaupun Haqiem Rusli mengaku tidak merancang gimik ini, tinjauan pada klip video Selamat Tinggal Sayang di YouTube sudahpun trending di tangga kedua dengan 616,000 tontonan setakat ini, dengan 36,000 likes namun juga memperoleh 11,000 dislikes.

Seperti yang disebut oleh Wany Hasrita semalam, REMAJA juga hanya harapkan semua pihak dapat mengambil pengajaran daripada semua ini. Yang sudah tu, sudahlah.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI