Kalau dilihat sekarang memang ramai rakyat Malaysia yang suka berkongsi percutian mereka di luar negara. Antara negara yang banyak menjadi destinasi pelancongan adalah Korea Selatan, Jepun, United Kingdom, Australia dan lain-lain.

Bagaimanapun, seroang individu yang dikenali sebagai Reen Zahari berkongsi mimpi ngeri yang harus dilaluinya apabila dia dilarang naik pesawat untuk bercuti ke Australia di laman Twitternya.

Menurutnya, insiden tersebut berpunca kerana dia dan rakan-rakan tidak membawa duit Australian dolar yang banyak untuk ke negara kangaroo itu.

“Today rasa macam nak share experience kiteorang ber-6 kena denied boarding ke Perth, Aussie. Denied bukan sebab visa tak approve, denied sebab fully based on silly assumption. So, those nak pergi, boleh ambil iktibar and prepare,” tulisnya kesal.

Tulisnya lagi, sewaktu kejadian dia bagaikan tidak boleh berfikir dengan betul kerana tidak pernah mengalami perkara sedemikian.

“Everything smooth je. So masing2 planning jumpa dekat klia2, dengan parents masing2. ‘Cause we all girls, so parents’ worry too much! Done hugging n goodbye sesh, macam biasa la perjalanan nak ke gate tu dah macam 2marhalah. Masa ni excited tu  tak payah cakap la.

“Dah sampai gate P6, so mcm biasala orang queue kalau nak pergi NZ & Aussie for final security check. Kiteorg pun queue jela ikut org ramai. i dgn Syiro queue dlu among our friends sbb kiteorg mmg excited lebih ahaks.

“Sampai turn kiteorg, Airasia ground staff scanned my ticket, and put a cross in a paper which written there my sequence number and terus point i dkt security. I mcm apebenda ni, i ada buat jenayah ke? Mmg blur gila. But Syiro sblh i lepas tp bila dia duduk dgn i, dia skali kene.

“I tny ground staff tu, what did i do? Tunduk je dia, comel molek pkai tudung. Tp bengang jgk diam mcm tu. Lps tu kwn2 i yg lain pun kene point dkt security & kene duduk tepi. Masa ni i mcm xfikir sgt, for as long as kiteorg x buat salah, niat elok nak bercuti. Ceh husnuzon pulak.

IKLAN

“Tiber dtg makcik dlm linkungan umur 50-an. Dtg2 ambik passport dkt kiteorg semua. Introduce diri pun takde, hi hello mmg dah kelaut. I mcm positive lg masa ni, maybe dia nak membanci kekerapan org Malaysia pergi Aussie. Punyala positif!

“Makcik tu terus tny, “how much money do u guys bring?” I mmg jenis jujur klau bab airport declaration ni I pun ckp jela “350Aud each of us” travel ni klau bawa cash bekeput2, kang org igt bru lepas rompak bank. So nk sng, bw je credit card. Lgpun Aussie mstilah byk tmpt accept CC.

“Mkcik tu boleh senyum sinis dkt kiteorg semua smbil ckp “that’s not enough, the living expenses in Aussie is very expensive, it’s not like your country” Hello nenek, igt orang Malaysia ni tak cerdik ke? Nenek i dkt kampung pun thu la negara korg mahal. Bragging lebih.

“Me: “but we hv credits cards just in case” Xsmpt i bgthu lg limit CC i, dia dh cut “but only you, and your friends?” I ckp la “i can cover for my friends as well” terus dia gelak2 manja gituww. Terdiam jap i. Xkan la CC RM20k limit takboleh cover. Bknnya nk pegi beli bag LV.

“Kiteorg nk tnjuk itinerary w price dkt makcik tu, mmg tmpt kiteorg pilih mur mur je. Bknnya nk pegi skydiving. Nk skydiving better gi NZ ok smua, lg best. Tp dia xnk tgk pun itinerary kiteorg, ignore terus. Dia xnk kiteorg refer itinerary dkt phone, dia nk kiteorg igt n bgthu dia.

“So among us yg in charge utk itinerary is Faten. Faten pun try la bgthu ape dia igt, lps tu makcik tu ckp, M: I know u hv somnthg else to do I: What is it tht we want to do? M: Idk, you tell me. (Sambil tekan dkt “you”, mcm gaya omputih marah anak bila anak mnipu) Masa ni, level blur aku dah naik satu tingkat jd lvl 3.

IKLAN

“Kiteorg pun pelik makcik ni knp sbnrny, xde kwn ke? Syiro tny i, who is she..i pun tny la dia “Would u pls introduce yourself?” punyala polite, menyesal patut i maki je. Makcik ni ckp dia frm Australian immigration, tu je. Nama ape pun xckp. Dia blah, skali dgn passports kiteorg

“Masa tu, level blur kiteorg terus ke level 6. Skali dgn abg security pun blur jgk xtahu apa jd. So abg security tu pergi la tny makcik tu. Ada couple dpn kiteorg, dia pusing blkg n tny, “korang xleh boarding jgk ke?” I dh mcm dh knp nk halang org xbersalah boarding ni

“Then abg security tu dtg balik, “dia ckp u guys are forbidden to board, and you (point dkt couple tu) allowed” masa dgr ni, pergh rasa mcm diawan-awangan. Mcm roh i jd Casper kejap.

“I dh jd mayat hidup dkt situ, mmg redha & ckp “Dosa apa la i buat harini..? I rs yg still function is Syiro je. Syiro tny, makcik ni sape? Tibe je dtg. Abg security tu ckp dia mmg authorised person frm immigration sana. So kitoerg mintak abg security pegi convince makcik lg skali

IKLAN

“Syiro cakap la, “kalau sbb kiteorg xckup cash, it’s okay, kiteorg gi tukar duit skrg” makcik tu boleh ckp “useless” Pei! Then dtg dkt kiteorg balik, “im sorry, i can’t let u go to Aussie” blur weh. Dahla takde strong reason to not let us boarding.

“I yg mcm mayat hidup ni, gagah jugk keluar suara, “for what reason we’re forbidden?” Ayat keluar dr dia ni mmg menyakitlan hati, boleh buat i gila. “Because i dont see u as tourists” Tu je! Literally tu je! Level blur dah xleh bincang, i dah paralysed sorg2 kt situ

“Sbb Syiro dgn i je yang bsuara. Kiteorg semua perempuan, mmg jd bidan turut jela. I tny lg makcik tu, “then in what aspect do you see someone as tourist?” M: First, you guys dont hv enough money. Minimum a person must bring is 1000aud, that was 10yrs ago. Menipu gila Acik ni.

“Dah kalau org mmg pergi, nak leisure duduk hotel je. Takkan nak kene bwk byk? Akai kat mane acik? Yang i kecewa, ground staff dkt situ ada la dlm 6 orang, security officers 5 org. Tengok je kiteorg, xbuat apa2. Seolah2 kena santau dgn makcik tu

“Cuma yg i geram, dia twist information kiteorg dkt staffs situ. Dia ckp kiteorg bg inconsistent information. And accomodation booking for one day only. Weh, i showed to her our booking, obviously stated 5 days! Tp dia mmg xnk tgk dr awal pun booking. Skdar tgk skilas mcm tu je,” tulisnya kesal.

Moga-moga kisah ini dapat dijadikan pengajaran buat mereka yang ingin ke Australia. Sekarang ini memang agak sukar orang Malaysia untuk ke negara Kangaroo itu memandangkan sudah banyak kes orang kita bekerja secara haram di sana.