Foto Via guinnessworldrecords.com

Mungkin, rata-rata remaja seusianya baru menduduki Peperiksaan SPM di Malaysia.

Jika sebelum ini Zara Rutherford yang berusia 19 tahun direkodkan sebagai juruterbang wanita termuda mengelilingi dunia secara solo.

ARTIKEL BERKAITAN : Juruterbang Remaja Termuda Mengelilingi Dunia Secara Solo, Kenali Zara Rutherford

Pecah Rekod, Remaja 17 Tahun Jadi Juruterbang Termuda Terbang Solo Keliling Dunia
Foto Via (AFP/Glyn Kirk)

Terbaru, seorang remaja berusia 17 tahun diiktiraf sebagai seorang juruterbang termuda dalam sejarah. Hal ini selepas beliau berjaya melaksanakan penerbangan solo mengelilingi dunia, sekaligus muncul sebagai juruterbang paling muda yang berbuat demikian.

Lebih manis lagi, Mack Rutherford menyambut kelahiran ke-17 ketika dalam penerbangannya juga muncul sebagai antara juruterbang termuda mengelilingi dunia menggunakan pesawat ringan. Misi tersebut bermula kira-kira lima bulan lalu dan tamat apabila Mack mendarat di Bulgaria, Rabu lepas.

Rekod Dunia Guiness

IKLAN

Kejayaan itu sekaligus membolehkan Mack diberi pengiktirafan sebagai salah seorang pemegang rekod dunia Guiness. Beliau berjaya memecahkan rekod juruterbang termuda mengelilingi dunia secara solo yang dipegang oleh Travis Ludlow yang berumur 18 tahun ketika menyelesaikan misi itu pada tahun lepas.

Pecah Rekod, Remaja 17 Tahun Jadi Juruterbang Termuda Terbang Solo Keliling Dunia

Dalam misinya itu, Mack terbang melintas sebanyak 52 buah negara di lima benua. Untuk memecahkan “Guinness World Records”, dia melalui kawasan khatulistiwa sebanyak dua kali.

IKLAN

Dilahirkan dalam keluarga juruterbang, Mack memperoleh lesen penerbangan pada 2020, sekaligus muncul sebagai juruterbang termuda di dunia pada usia masih 15 tahun ketika itu. Kakaknya, Zara, 19, juga berjaya menamatkan penerbangan solo global Januari lalu.

Hebat sungguh remaja-remaja zaman sekarang. Korang pernah ke terfikir untuk mengelilingi dunia seorang diri? 

BACA : Cantik & Pantas Bertindak, Juruterbang Wanita Monica Khanna Selamatkan Nyawa 185 Penumpang

IKLAN

Sumber: NBCNews

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI