Tidak dinafikan, isu scam yang melibatkan wang sebenarnya telah lama berleluasa. Cuma apabila baru-baru ini pihak berkuasa berjaya membongkarkan kegiatan Macau Scam yang telah menipu orang ramai dengan mengaut berjuta-juta Ringgit, kita mulai sedar betapa bahayanya scam di laman media sosial ini.

Kalau bukan kita pun yang terkena, mungkin ahli keluarga dan kawan-kawan yang kurang cakna dengan isu ini boleh terkena. And we do not want that to happen, right?

Baru-baru ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membongkarkan beberapa trend terkini phising adalah menggunakan teknik ambil alih akaun media sosial pengguna dan berjaya memperdayakan orang ramai.

TREN PHISHING TERKINI (AMBIL ALIH AKAUN MEDIA SOSIAL – INSTAGRAM)1. Pengguna Instagram akan menerima DM daripada …

Posted by Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police on Wednesday, 14 October 2020

Sebagai contoh, pengguna Instagram akan menerima satu DM (idirect messenger) daripada akaun Instagram palsu yang menyamar sebagai Official Instagram.

IKLAN

Pengguna akan diminta untuk memberikan maklumat daftar masuk seperti username, alamat emel dan kata laluan akaun. Daripada situ penggodam akan menggunakannya untuk mengambil alih akaun mereka.


.


.

IKLAN


.


.

IKLAN

Oleh itu pihak polis menasihati supaya pengguna tidak memberikan respon kepada pautan dalam mesej yang diberikan kerana ianya adalah satu bentuk phishing yang menyasarkan pengguna yang kurang celik IT menerusi skrip pemerdayaan.

Terdahulu, PDRM telah memperkenalkan satu aplikasi iaitu SEMAK MULE bagi memeriksa akaun bank dan nombor telefon yang digunakan sindiket penipuan dalam membendung jenayah ini daripada terus memperdayakan masyarakat.

Sebelum ini Macau Scam hebat diperkatakan, merupakan satu sindiket yang menawarkan perkhidmatan cabutan bertuah, tipu culik dan minta wang tebusan, spoofing pegawai polis atau agensi kerajaan, serta spoofing pegawai bank negara atau bank komersial.

Didalangi sindiket Taiwan dan China yang menggunakan talian antarabangsa dari Hong Kong dan tempatan, spoofing merupakan teknik penipuan Macau Scam yang mana pemanggil akan berkomunikasi menggunakan platform Voice Over Internet Protocol (VolP) bagi membolehkan pemanggil meletakkan sebarang nombor telefon untuk memperdaya penerima bawa pemanggil adalah daripada nombor yang tertera di skrin.

Ish…macam-macam la idea dan cara dorang ni nak menipu orang kan….untuk pengetahuan korang ‘Phising scam’ ni pun boleh terjadi di akaun netflix,yahoo dan sebagainya untuk mencuri data peribadi korang….Hati-hati ye!