Scam Alert! Ini Rupanya Cara Old Money Collector Tipu Duit Korang

2385

Mesti korang selalu nampak komen-komen seperti “I am an old money collector, I buy syiling, cents and blabla…”. Ha, sounds familiar kan?

Mungkin ada sesetengah individu akan terpedaya kerana sebelum ini memang ada yang ingin membeli syiling lama dengan harga yang sangat tinggi. Biasanya, mereka ini adalah pengumpul barang-barang antik.

Tapi, sekarang ni dah makin menjadi-jadi pula iklan old money collector di media sosial lebih-lebih lagi di laman Instagram. Scammer ni akan meletakkan komen di setiap posting Instagram korang.

Hati-hati, ini mungkin adalah salah satu taktik penipuan.

Bagaimana agaknya cara scammer dari luar negara ini menipu korang? Berikut merupakan modus operandi yang sering mereka lakukan.

1. Tawaran membeli wang syiling/duit lama di media sosial

2. Suspek menawarkan dengan harga yang sangat tinggi

Kalau ikut logik, memang ada yang menawarkan harga jualan sebanyak RM1000 untuk syiling lama tapi bila tiba-tiba ada orang message cakap nak beli dengan harga sepuluh kali ganda. Korang rasa logik ke?

3. Meminta maklumat akaun

Korang akan diminta untuk membuat bayaran secara online, bank transfer atau telegraphic transfer.

4. Suspek beritahu wang yang dipindahkan telah pun disekat

Kalau nak melepaskan duit ke akaun korang, perlu membuat bayaran terlebih dahulu.

5. Dihubungi pihak kastam atau Bank Negara

Korang kemudiannya akan dihubungi oleh seorang individu yang menyamar kononnya daripada pihak kastam atau Bank Negara dan mengatakan korang telah melakukan kesalahan jenayah.

6. Wang pampasan

Seterusnya, si penyamar akan berpura-pura untuk memberi bantuan bagi mendapatkan wang daripada hasil jualan duit lama tersebut, tetapi korang terpaksa membayar sejumlah wang pampasan kepada mereka.

Mereka juga akan terus menerus mencari akal untuk meminta wang pada korang dengan lebih banyak lagi.

Barulah korang sedar yang sebenarnya korang telah pun ditipu. Mungkin modus operandi yang dikongsikan ini tidak sama sepenuhnya dengan taktik kotor scammer yang lain, tapi ini yang perlu korang sedar.

Jangan mudah terpedaya dan sekiranya berlaku seperti ini kepada korang, segeralah melaporkan kepada pihak polis.

Sumber: malaysiancoin.com