Kejadian malang yang menimpa dirinya tidak menjadi penghalang untuk terus memajukan diri. Victoria Salcedo, 23 tahun, yang berasal dari Guayaquil, Ecuador ini merupakan salah seorang finalis pertandingan Miss Ecuador 2021. Pemenang pertandingan ini akan mewakili negara itu ke pertandingan Miss Universe 2021 yang dijangkakan bakal berlangsung penguhujung tahun ini.

Victoria yang merupakan seorang pelajar dan juga pempengaruh media sosial hilang kedua belah tangan dan sebelah kaki dalam insiden renjatan elektrik ketika berusia lima tahun. Walaupun dia dikategorikan sebagai orang kurang upaya dek kecacatan kekal, itu tidak langsung mematahkan semangatnya untuk hidup. Bahkan dia mahu menyampaikan mesej agar masyarakat lebih bersikap memahami.

“Saya Terkena Renjatan Elektrik, Kudung Kedua-Dua Tangan dan Sebelah Kaki,”- Gadis Ini Tetap Yakin Sertai Pertandingan Ratu Cantik
Seorang pelajar dalam bidang kewartawanan, Victoria dalam satu temubual berkata, “Insiden yang belaku kepada dirinya bukan penghalang bagi mengejar impian dan terus maju ke hadapan. Selain belajar dalam bidang kewartawanan saya juga aktif berenang dan menyertai pelbagai aktiviti tanpa masalah. Kekurangan ini tidak menghalang saya.”

IKLAN
“Saya Terkena Renjatan Elektrik, Kudung Kedua-Dua Tangan dan Sebelah Kaki,”- Gadis Ini Tetap Yakin Sertai Pertandingan Ratu Cantik
Memperaga busana dalam pertunjukan fesyen. Sumber gambar: Instagram Victoria Salcedo

Menurutnya lagi perkara yang paling sukar bukanlah tentang keupayaan dirinya, tetapi bagaimana hendak beradaptasi dengan orang yang selalu memandangannya dengan serba kekurangan. Dia belajar untuk menguruskan hidupnya dan berbuat aktiviti dengan kaki kanannya yang berfungsi.

IKLAN

Memiliki lebih 120 ribu pengikut di Instagram dan 260 ribu pengikut di TikTok, dia menjadi inspirasi untuk masyarakat yang terdiri dari pelbagai lapisan umur. Menggunakan laman media sosialnya sebagai medium untuk menyampaikan mesej positif tentang ketidakupayaan, dia mendidik masyarakat agar menjadi lebih peka dan prihatin.

IKLAN

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI