Kesudahan drama popular, Budak Tebing 2 akhirnya terjawab juga setelah ia melabuhkan tirai episod terakhir sebentar tadi.

Drama lakonan Adam Lee, Aedy Ashraf, Eyka Farhana, Bella Dowanna, Fariz Isqandar, Firdaus Ghufran, Fauzi Nawawi, Pablo Amirul, Syafie Naswip, Zarina Zainuddin, Nelissa Nizam dan Imran Aqil ini telah membuka mata khalayak mengenai isu yang selalunya tidak dipertontonkan di slot drama utama Malaysia.

Isu kekeluargaan, persahabatan, jenayah dan penderaan kanak-kanak umpamanya adalah isu-isu yang berlaku dalam realiti kehidupan kita semua. Mungkin di situlah kekuatan Budak Tebing 2 yang tidak gentar untuk memaparkan keadaan sebenar masyarakat dalam bentuk naskah drama 13 episod.

REMAJA berpeluang menemubual salah seorang pelakonnya, Fariz Isqandar yang terkenal dengan watak Yoyol iaitu adik kepada Arif (lakonan Adam Lee) baru-baru ini menerusi sesi Instagram Live : Remaja Dengar Kata.

Susah tak sebenarnya untuk Fariz bawakan watak Yoyol dan apakah perancangan seterusnya?

“Saya Memang Selesa Dengan Yoyol..” Fariz Isqandar Harap Mesej Budak Tebing 2 ‘Sampai’

 

Babak mana yang paling mencabar untuk Fariz?
F : Ada satu babak di mana saya perlu menangis seorang diri di dalam bilik. Babak itu saya rasakan fuh, beratnya.

Yoyol terpaksa menghadap pelbagai perkara yang serabut; dengan bapanya, dengan orang di sekeliling yang menipunya. Kawan dan abang dia juga buat perangai. Dalam babak tersebut, saya jatuh ke lantai bilik dan terus menangis.

Tapi kalau babak bersama Abang Adam, besar kemungkinan babak berlawanlah. Tidak susah tetapi penat.

 

IKLAN

Ramai berpendapat 13 episod adalah terlalu pendek. Fariz setuju?
F : Jika kita lihat feedback dari musim pertama, mereka meminta untuk musim kedua. Dan apabila musim kedua disahkan sedang menjalani penggambaran pada masa itu dan kami memberitahu Budak Tebing 2 hanya akan ditayangkan selama 13 episod; mereka sudah meminta agar ia dipanjangkan.

Mungkin musim ini dikhaskan untuk 13 episod saja. Mungkin juga produksi ingin sekali memanjangkannya, namun disebabkan PKP kami terpaksa akur dengan kekangan penggambaran. Kita doakan bakal ada musim ketiga, siapa tahu?

 

Apakah watak dalam drama Budak Tebing 2 yang diminati Fariz?
F : Saya meminati dua watak iaitu Pablo (lakonan Pablo Amirul). Signature dia makan cupcake memang comel! Kedua ialah watak Talam (lakonan Firdaus Ghufran) kerana wataknya yang blur nampak menarik.

 

“Saya Memang Selesa Dengan Yoyol..” Fariz Isqandar Harap Mesej Budak Tebing 2 ‘Sampai’

 

* Imran Aqil (yang membawakan watak Pijoy) turut berada dalam perbualan dan berkongsi pendapatnya mengenai Fariz. *

IKLAN

I : Kalau saya boleh tambah sedikit. Saya beruntung kerana mendapat sparring partner seperti Fariz kerana bukan saja dia seorang yang baik dan peramah. Dia juga tidak sombong berkongsi pengalaman 8 tahunnya dalam dunia lakonan bersama saya,.

Fariz selalu memastikan saya bersedia sebelum penggambaran dimulakan. Jika dia perlu menolak saya di mana-mana bahagian badan, dia akan pastikan saya tahu perkara itu. Working with him is a pleasure with me.

 

Watak Yoyol dalam Budak Tebing terbukti berbekas di hati penonton.

Bagaimana Fariz mengambil cabaran mengambil watak-watak berlainan genre selepas ini agar penonton tidak mengaitkan diri dengan Yoyol?
F : (Berfikir) Sejak di bangku sekolah, saya sudah ceburi bidang teater. Dari usia itu lagi, saya sudah meletakkan mindset; ‘Sekiranya aku perlu bawa watak berlainan, bagaimana aku hendak lupakan watak yang aku sudah selesa bawa?’

Memang benar, saya selesa dengan watak Yoyol. Penonton kenali saya pun sebagai Yoyol, orang pun masih susah nak panggil saya Fariz. Jadi, solusinya hanya satu. Saya perlukan alter ego. Saya kena ada split personality. Tanpa alter ego, sampai bila-bila pun imej Yoyol itu akan melekat dengan saya.

Jika untuk projek drama seterusnya, saya akan gunakan alter ego dengan ‘memasukkan diri’ ke dalam watak baharu. Apabila saya into the charater, watak Yoyol itu mudah untuk saya lupakan. Contohnya jika saya bawakan watak cacat, saya akan dalami pergerakannya, cara dia bercakap dan cara pemikirannya.

 

IKLAN

“Saya Memang Selesa Dengan Yoyol..” Fariz Isqandar Harap Mesej Budak Tebing 2 ‘Sampai’

 

Adakah Fariz inginkan peluang untuk ke negara seberang?

F : Sudah tentu. Bagi yang tidak tahu, saya suka menulis puisi dan inspirasi saya banyak datang dari Indonesia. Saya ingin sekali ke sana untuk belajar cara mereka bekerja di set penggambaran, belajar budaya mereka dan mengutip pengalaman daripada para pelakonnya.

 

Apa yang Fariz hendak sampaikan kepada penonton yang setia bersama Budak Tebing 2 dari awal hingga episod ke-13?
F : Saya harap mereka mendapat mesej yang ingin disampaikan. Jika korang rasa susah, ingat ada orang yang lebih susah. Jika korang rasa serabut dengan banyak konflik, ada orang yang lebih banyak konflik di luar sana.

Jika kawan korang senyum dan gelak memanjang, tidak semestinya dia tidak mempunyai masalah. Saya harapkan melalui watak Yoyol ini, korang akan lebih menghargai kawan, keluarga dan orang di sekeliling. Selalunya ringankan mulut bertanya sama ada mereka okay ataupun sebaliknya.

*

Tonton temuramah penuh kami bersama pelakon Budak Tebing 2:

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI