Jawantankuasa program Road to Gold (RTG) yang dipengerusikan oleh Menteri Belia & Sukan, YB Hannah Heoh dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia, Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Norza Zakaria baru-baru ini telahpun membuahkan beberapa berita baik bagi arena sukan tanah air. 

Antaranya termasuklah perbelanjaan semasa program RTG, kemajuan dan status atlet RTG sedia ada, pencalonan atlet yang berjaya meraih emas untuk Malaysia di Sukan Asia Hangzhou 2023, senarai atlet yang telah layak ke Sukan Olimpik Paris 2024 dan akhir sekali mengenai pengenalan sukan skuasy yang secara rasminya akan dipertandingkan di Sukan Olimpik Los Angeles 2028.

Sasarkan Pingat Emas & Harumkan Malaysia, Atlet Angkat Berat Malaysia Antara Atlet Terbaru Terpilih Program ROAD TO GOLD!

Mesyuarat yang turut dihadiri ahli Jawantankuasa RTG termasuklah Chef de Mission Olimpik Paris 2024, Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin telah bersepakat dalam memutuskan kemasukan atlet baharu ke dalam RTG.

Ia tidak lain tidak bukan ialah atlet angkat berat kategori 61kg, Mohamad Aniq Kasdan yang telahpun dimasukkan ke dalam program RTG untuk Sukan Olimpik Paris selepas Persekutuan Angkat Berat Malaysia menyuarakan permintaan.

Aniq kini berada di kedudukan ke-10 dalam ranking Olimpik dan perkara itu merupakan sebahagian daripada kriteria untuk menjadi sebahagian daripada program RTG. 

Dengan sokongan yang betul, mereka percaya bahawa Aniq mempunyai potensi besar untuk meningkatkan catatan peribadi terbaiknya iaitu 291kg; kurang hanya 3kg berbanding pencapaian pemenang pingat gangsa Olimpik 2020 iaitu 294 kg.

Untuk pengetahuan korang, selain Mohamad Aniq Kasdan; antara atlet Malaysia lain yang tersenarai dalam kalangan atlet program RTG ialah:

Aaron Chia (Badminton)

Soh Wooi Yik (Badminton)

Pearly Tan (Badminton)

IKLAN

M.Thinaah (Badminton)

Chen Tang Jie (Badminton)

Toh Ee Wei (Badminton)

Ng Tze Yong (Badminton)

Ong Yew Sin (Badminton)

Teo Ee Yi (Badminton)

Datuk Azizulhasni Awang (Berbasikal)

IKLAN

Shah Firdaus Sahrom (Berbasikal)

Datuk Pandelela Rinong (Akuatik Terjun)

Nur Dhabitah Sabri (Akuatik Terjun)

***

Sasarkan Pingat Emas & Harumkan Malaysia, Atlet Angkat Berat Malaysia Antara Atlet Terbaru Terpilih Program ROAD TO GOLD!
Menteri Belia & Sukan, YB Hannah Yeoh.

Jawatankuasa RTG juga telah membincangkan status pelayar negara, Nur Shazrin Latif Nur Shazrin yang baharu sahaja memenangi pingat emas di Sukan Asia 2022. Umum mereka, Nur Shazrin akan terus disokong sepenuhnya oleh Program Podium termasuklah dari aspek penginapan, makanan, perlindungan kos pertandingan, peralatan, pemakanan dan perkhidmatan perubatan serta sains sukan daripada Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara (ISN).

 

Atlet Terbaru Layak Ke Sukan Olimpik Paris 2024

REMAJA pasti, antara individu yang paling gembira sekarang ialah penerjun kebangsaan dari Sarawak, Bertrand Rhodict Lises setelah dia tersenarai sebagai atlet yang telah melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris.

IKLAN
Sasarkan Pingat Emas & Harumkan Malaysia, Atlet Angkat Berat Malaysia Antara Atlet Terbaru Terpilih Program ROAD TO GOLD!
Bertrand Rhodict Lises

Pada usia 18 tahun sahaja, Bertrand telahpun menunjukkan potensi yang cukup mantap di kejohanan yang disertainya kebelakangan ini. Lantas, MSN berkata ia akan bekerjasama rapat dengan skuad terjun kebangsaan untuk meneliti program khusus bagi Bertrand dan dia juga akan dipertimbangkan untuk program RTG dalam masa yang ditetapkan.

Selain Bertrand, penembak kebangsaan, Johnathan Wong juga bakal berentap di Sukan Olimpik Paris 2024. Beliau bakal menerima elaun Skim Insentif Sukan Olimpik (SISO) tambahan daripada MSN sehinggalah tibanya tarikh bertanding di Sukan Olimpik Paris 2024; selain akan terus menerima sokongan penuh daripada MSN dan ISN di bawah Program Podium.

Sasarkan Pingat Emas & Harumkan Malaysia, Atlet Angkat Berat Malaysia Antara Atlet Terbaru Terpilih Program ROAD TO GOLD!
Johnathan Wong

Walaupun Johnathan tidak terpilih bagi Program RTG buat masa ini, MSN akan memastikan beliau akan mendapat sokongan penuh melalui Program Podium sehingga bertanding di peringkat Olimpik pada tahun hadapan.

***

Dalam pada itu, skuad skuasy kebangsaan telahpun menerima berita gembira apabila sukan tersebut bakal dipertandingkan pada Sukan Olimpik Los Angeles 2028. Pengumuman oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada 16 Oktober 2023 itu telah disambut riang oleh arena sukan tanah air selepas pencapaian gemilang kontinjen negara di Sukan Asia setelah meraih tiga pingat emas.

Sasarkan Pingat Emas & Harumkan Malaysia, Atlet Angkat Berat Malaysia Antara Atlet Terbaru Terpilih Program ROAD TO GOLD!

Jawatankuasa tersebut telah meminta Ahli Jawatankuasa RTG dan Timbalan Chef De Mission Sukan Olimpik Paris, Datuk Nicol Ann David untuk bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan dalam membantu membangunkan pelan strategik dan kolektif untuk kemasukan skuasy ke dalam fokus program RTG bagi Sukan Olimpik LA 2028.

Untuk makluman lanjut mengenai program RTG dan senarai atlet yang layak ke Sukan Olimpik Paris 2024, layari laman web KBS di www.kbs.gov.my serta media sosial KBS bagi menyertai sebarang inisiatif yang dilakukan oleh KBS.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.