Untitled design (5)

Bagi individu yang mempunyai niat cuti-cuti Malaysia di bumi Kenyalang, sesuatu yang korang kena tahu, setibanya di bumi kenyalang, korang perlu dikuarantin dahulu di hotel berkuatkuasa 1-14 Ogos 2020. Pada hari kedua barulah ujian swab akan diadakan dan jika didapati negetif, barulah membuat apa jua urusan di negeri Kenyalang ini.

Ini bermakna, bagi yang mahu short vocay perlu memanjangkan cuti kalau masih ingin berada di negeri terbabit. Kalau tidak rugi korang tak sempat jelajah bumi Kenyalang yang penuh dengan tempat-tempat menarik.

Sarawak Wajibkan Kuarantin Hotel Bagi Individu Yang Berkunjung Ke Negeri Kenyalang Mulai 1 Ogos

Masa yang sama juga, dalam sidang akhbar melibatkan Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri sebentar tadi, dalam mengekang penularan wabak COVID-19 yang mula menunjukkan angka membimbangkan bagi negeri tersebut iaitu sebanyak 40 kes di Kuching hingga diisytiharkan zon kuning selain Samarahan mencatatkan 3 kes bagi daerah tersebut, zon sekatan larangan daerah diadakan sempena sambutan Hari Raya Aidiladha yang akan disambut Jumaat ini.

IKLAN

Sarawak Wajibkan Kuarantin Hotel Bagi Individu Yang Berkunjung Ke Negeri Kenyalang Mulai 1 Ogos

Sarawak Wajibkan Kuarantin Hotel Bagi Individu Yang Berkunjung Ke Negeri Kenyalang Mulai 1 Ogos

Jelas Menteri berkenaan, pihak kerajaan negeri telah mengambil langkah yang tegas dan proaktif untuk mengekang penularan wabak COVID-19 di Sarawak, khususnya di Bandaraya Kuching.
“Kerajaan Pusat telah meluluskan permohonan Kerajaan Negeri untuk menghadkan pergerakan perjalanan antara Zon di Sarawak dari 1 Ogos sehingga 14 Ogos 2020.

IKLAN

“Zon 1: Melibatkan Kuching, Serian dan Samarahan (Zon Kuning/Merah) Zon 2: Bahagian Seri Aman, Betong, Sarikei, Kapit, Mukah, Bintulu, Miri dan Limbang (Zon Hijau).

Ini bermakna, mana-mana individu yang ingin bergerak antara zon, hendaklah terlebih dahulu mendapat kebenaran daripada pihak PDRM, manakala pergerakan dalam zon adalah dibenarkan.

IKLAN

“Bukan itu saja jumlah penerbangan dari Semenanjung, Sabah dan Labuan ke Sarawak akan dikurangkan mulai 1 sehingga 14 Ogos bagi memastikan pendemik ini tidak terus merebak di negeri tersebut,” katanya lagi.

Buat warga Sarawak, stay strong ok. Janji masih boleh beraya lagikan di Aidiladha ini walau perlu “kerja lebih sikit” iaitu dapatkan permit polis untuk rentas zon.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI