7 Alasan Tak Masuk Akal Left Group Whatsapp, Korang Yang Mana Satu?

Sekarang ni macam-macam group whastapp yang wujud. Buat event sikit create group, plan nak pergi berkelah pun ada group lain. Pendek kata, apa saja yang melibatkan orang ketiga, wajib ada group baru dalam whatsapp.

Dalam banyak-banyak grup yang ada tu, jangan tipu kalau tak ada satu dua yang buat korang tak berapa selesa. Ya la, nak kata penting sangat tu tidak, tapi kalau nak left nak bagi alasan apa?

IKLAN

Nah, ini alasan cliche yang selalu diberi tanpa fikir panjang sebab ada di antaranya yang tak masuk di akal. Korang kalau nak left grup, bagi alasan padu sikit ok?

1. Ter-exit grup ler

Ini alasan favourite yang selalu digunakan tapi bila dikaji bukan senang nak exit grup kerana perlu pergi ingo grup, exit dan confirmation untuk exit grup. Kalau ada kawan-kawan yang guna taktik ni, korang fikirlah sendiri.

2. Handphone jammed

Selain tu, ini pun antara alasan favourite sebab katanya whatsapp tak boleh digunakan kerana handphone jam. Hm, ini mungkin buat mereka yang menggunakan handphone zaman kuno atau dah lima tahun tak clear kan data sehingga hardisk phone penuh atau ram sudah burst.

IKLAN

Handphone sekarang mempunyai ram melebihi 2GB yang sangat cukup untuk penggunaan biasa. Selepas phone di restart atau beli phone baru, tak ingat pula nak masuk balik grup whatsapp sendu tu. Sorry..

3. Nak exit sementara kerana alasan beribadah di bulan Ramadan

Gambar hiasan

Kononnya sepanjang Ramadan nak fokus pada ibadah, tapi tiap-tiap petang tak missed pergi bazaar Ramadan. Beli makanan berbuka tak ingat dunia. Rasanya membuang masa ke bazaar Ramadan dan membazir lagi teruk daripada setakat membaca whatsapp grup tu.

4. Nak exit kejap sebab nak ke luar negara 

Kalau korang nak tahu, data yang digunakan untuk whatsapp message ini sebenarnya adalah terlalu sedikit. Lagi pun sekarang ni dah banyak tempat di luar negara mempunyai wifi percuma. So, alasan ni nampak tak masuk akal la wey.

5. Nak exit sebab nak pergi umrah

Gambar hiasan

Sama juga alasan yang diberikan sewaktu bulan Ramadan, nak fokus beribadah. Tapi time lepas solat tak lupa pula nak ambil selfie dan update ‘Done Solat’. Ada je yang boleh pegang handphone 24 jam pegang. Haiyo!

6. Bini/Laki bising selalu main whatsapp

Ha, kalau yang dah kahwin boleh la bagi alasan ni. Mungkin relevan, mungkin juga tidak. Tapi demi menjaga kerukunan rumah tangga, boleh terima la alasan ni juga.

7. Minta keluar grup dengan cara terhormat

Jarang-jarang ada individu yang meminta izin terlebih untuk left grup. Kalau ada memang rare. Paling bagus kalau korang minta izin admin dan minta maaf dengan kawan-kawan semua sebelum left. Ini adalah cara terhormat dan bukannya terus ‘exit’ tanpa pesanan. Nanti di cop sebagai memutuskan silaturahim dan tak bermoral pula.

Dalam tujuh alasan ni, ada ke yang korang pernah buat? Atau ada lagi alasan lain?

Apa-apa pun nak keluar daripada grup tu biarlah secara berhemah. Jangan pula bagi alasan-alasan yang tak masuk akal. Takut dituduh kaki temberang nanti. Hiks!

 

Sumber: inspireacade.my