Wabak influenza yang melanda negara semakin membimbangkan oleh semua masyarakat Malaysia. Lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai anak kecil.

Makin ramai ingin mengetahui apa itu influenza dan mendapatkan vaksin. Namun begitu, menurut laporan oleh Medical Mythbusters Malaysia, situasi kesedaran yang semakin meningkat tidak sama dengan panik.

Apa yang digambarkan oleh mereka bila mana klinik mendapat berpuluh panggilan bertanyakan tentang vaksin influenza, bila semua pesakit demam meminta tamiflu, bila masyarakat marah-marah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kenapa tak bagi vaksin influenza dekat klinik kerajaan.

Ini bukan ambil berat, ini namanya panik.

Menurut laman tersebut juga, masyarakat tidak perlu panik dengan situasi influenza di negara kita. Tidak ada jenis influenza yang menyebabkan lebih banyak kematian di negara ini, jenis influenza yang ada tidak kaitan dengan kes jangkitan paru-paru novel coronavirus yang berlaku di China.

Salah Faham Tentang Influenza Dalam Masyarakat, Doktor Ini Jelas Situasi Sebenar

KKM tak sorok data

IKLAN

KKM juga bukan nak tutup kes atas dasar politik. Kalau memang betul ada jenis yang berbahaya memang akan terus diberitahu. Influenza yang berlaku adalah influenza bermusim (seasonal influenza).

Negara kita memang akan melihat peningkatan kes influenza pada Jan hingga Mac, Julai hingga September dan November hingga Disember. Situasi influenza sentiasa dipantau, sudah bertahun negara kita ada 'influenza like illness surveillance'.

Boleh sembuh sendiri

Korang juga perlu tahu yang influenza ini boleh sembuh sendiri (self limiting) jika yang dijangkiti adalah orang yang sihat. Ia boleh menjadi lebih teruk kepada mereka yang berisiko (ibu mengandung, kanak-kanak bawah 12 bulan dan warga emas).

IKLAN

Kalau korang sihat, anak-anak sebelum ini tiada penakit dan klinik tersebut tiada vaksin influenza, tak dapat tamiflu pun tidak mengapa. Hanya ambil ubat seperti biasa, minum air yang banyak dan teruskan lihat keadaan anak-anak. Jika semakin lemah, susah bernafas barulah perlukan rawatan di hospital. Jika keadaan semakin lemah dan sukar bernafas, barulah perlu rawatan di hospital.

Salah Faham Tentang Influenza Dalam Masyarakat, Doktor Ini Jelas Situasi Sebenar

Cara pencegahan

Pencegahan yang paling berkesan adalah dengan sentiasa membasuh tangan. Sebelum makan, sebelum sentuh anak, selepas keluar tandas dan selepas batuk.

Tak perlu beli berbotol-botol spray antiseptic dan fogging satu rumah. Cukuplah sentiasa pastikan pengaliran udara yang baik ke dalam dan ke luar rumah. Mop lantai rumah dan lap permukaan di atas rumah dengan sabun cuci seperti biasa pun sudah mencukupi.

IKLAN

Tak perlu juga takut nak bawa anak-anak pergi appoinment klinik atau pergi kenduri atau melawat ke rumah orang lain. Cukup dengan berhati-hati sahaja. Jika ada nampak ada orang yang batuk, nasihatkan mereka untuk tutup mulut dan sentiasalah basuh tangan.

Vaksin influenza tu bukan kena ambil tahun ini sahaja ya. Kena ambil setiap tahun. Lagi bagus kalau ambil waktu cuti sekolah sebelum sekolah buka ataupun waktu sekolah baru buka. Jika tidak pasti, silakan bertanya. Tambah pengetahuan dengan cara yang betul dan elakkan buat andaian sendiri.

Diharap perkongsian ini dapat membantu korang untuk mengetahui sedikit sebanyak tentang influenza dan salah faham yang sering berlaku dalam masyarakat kita.

Apa-apa pun, jaga diri dan kesihatan dengan baik.

Sumber: Dr. Fadly Khairie

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI