Jepun, sebuah negara yang suka inovatif dan berani untuk mencipta sesuatu yang baru. 

Negara matahari terbit ini terbaru mencipta pelitup muka yang boleh mengesan virus di bawah cahaya ultraviolet ini mampu dijadikan sebagai ujian kendiri COVID-19 kos rendah di rumah.

ARTIKEL BERKAITAN : Bukan Hanya Demi Jaga Kesihatan, Pelitup Muka Ini Juga Fashionable! Siap Berantai..

Saintis Jepun Cipta Pelitup Muka Kesan Virus COVID-19, Guna Sel Burung Unta
Foto Via Pexels

Menariknya, saintis Yasuhiro Tsukamoto dan teamnya di Universiti Prefektur Kyoto di barat Jepun menggunakan antibodi burung unta untuk mengesan virus COVID-19.

Fuh…

Berdasarkan penyelidikan terdahulu, kajian mendapati burung mempunyai daya tahan yang kuat terhadap penyakit. Justeru, para saintis telah mencipta penapis pelitup muka yang disalut dengan antibodi burung unta bagi menyasarkan novel koronavirus

IKLAN
Saintis Jepun Cipta Pelitup Muka Kesan Virus COVID-19, Guna Sel Burung Unta
Foto Via mainichi.jp

Dalam kajian kecil, subjek ujian memakai pelitup muka selama lapan jam kemudian menanggalkannya dan disembur dengan bahan kimia yang bersinar di bawah cahaya ultraviolet jika virus itu dikesan.

Penapis yang dipakai oleh individu yang dijangkiti COVID-19 akan bersinar di sekitar kawasan hidung dan mulut.

Saintis Jepun Cipta Pelitup Muka Kesan Virus COVID-19, Guna Sel Burung Unta
Foto Via The MIrror

Pasukan itu berharap dapat membuat penambahan lagi supaya pelitup muka tersebut akan bersinar secara automatik tanpa pencahayaan khas jika virus itu dikesan.

Tsukamoto merupakan seorang profesor veterinar dan presiden universiti yang telah mengkaji burung unta selama bertahun-tahun.

IKLAN

Penyelidikannya untuk menyesuaikan imuniti burung unta bagi melawan selesema burung, alahan dan penyakit lain.

Saintis Jepun Cipta Pelitup Muka Kesan Virus COVID-19, Guna Sel Burung Unta

Tsukamoto turut memberitahu agensi berita tempatanbahawa dia mendapati dirinya positif COVID-19 selepas memakai salah satu topeng khas dan mendapati ia bersinar apabila diperiksa. Diagnosis disahkan selepas ujian standard.

IKLAN

Alhamdulillah, satu lagi kejayaan yang bermanfaat buat dunia bagi melawan pandemik pembawa maut ini. Cayalah Yasuhiro Tsukamoto dan pasukan…Agaknya..bila nak sampai Malaysia pelitup wajah ni…hehe

ARTIKEL LAGI : Tak Gentar Dengan KKM & Kecaman, ‘Minah Saleh’ Buat Hal Lagi Tanpa Pelitup Muka

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI