Perkhidmatan feri yang menghubungkan penumpang dari tanah besar ke Pulau Pinang ini sudah wujud sejak dari tahun 1894 lagi. Pastinya ramai di antara korang yang mempunyai memori menaiki feri Pulau Pinang ini.

Perkhidmatan Feri Pulau Pinang Bakal Ditamatkan Netizen Luah Rasa Sedih Berkongsi Memori

Sah! Operasi Feri Pulau Pinang Selama 126 Tahun Berakhir. Bakal Jadi Restoran Dan Muzium Terapung

Menurut laporan Astro Awani, Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP) iaitu Datuk Tan Teik Cheng menyatakan bahawa bot laju baru akan menggantikan operasi perkhidmatan feri sedia ada dan ia hanya akan membawa penumpang pejalan kaki (pedestrian) sahaja.

IKLAN

Manakala, semua kenderaan empat roda seperti kereta, lori dan van perlu menggunakan Jambatan Pulau Pinang.

Sah! Operasi Feri Pulau Pinang Selama 126 Tahun Berakhir. Bakal Jadi Restoran Dan Muzium Terapung
Sumber Gambar : Percutian Budget

Feri Restoran Dan Muzium Terapung 

Tapi korang jangan risau, untuk mengekalkan nilai sejarah serta elemen ikonik Pulau Pinang, Teik Cheng berkata SPPP akan menempatkan dua buah feri Pulau Pinang di Tanjung City Marina. Feri tersebut akan diubah suai menjadi restoran terapung dan muzium terapung sebagai tarikan pelancong baharu.

IKLAN

“Kita faham (feri) ikonik, lambang Pulau Pinang (seiring) usia sejarah 120 tahun.

“Jadi kita berhasrat mencadangkan dua buah feri sedia ada supaya buat restoran dan muzim terapung… mereka (pengunjung) boleh datang ke restoran atau mengimbau balik sejarah.”

IKLAN

Dalam perkembangan sama, Teik Cheng berkata Penang Port Sdn Bhd (PPSB) akan mengambil alih operasi perkhidmatan Feri daripada Prasarana Malaysia Berhad.

Sah! Operasi Feri Pulau Pinang Selama 126 Tahun Berakhir. Bakal Jadi Restoran Dan Muzium Terapung
Sumber Gambar : Isewanferry

Untuk info, kerajaan menerusi Kementerian Kewangan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM30 juta bagi pembelian empat buah bot katamaran yang baharu.

Pada 7 Disember lalu semasa pergulungan bajet kementerian, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata perkhidmatan feri Pulau Pinang bagi kenderaan beroda empat akan dihentikan bermula 1 Januari 2021.

Sumber : Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI