Disebabkan wabak pandemik COVID-19 yang melanda dunia sejak akhir tahun 2019, banyak sektor-sektor perniagaan yang mengalami kerugian termasuklah syarikat penerbangan, sektor pelancongan, peniaga-peniaga kecil, juga institusi pendidikan dan pelajar tidak terkecuali.

Ringankan Beban Kewangan Pelajar, Universiti Terima Buah Kelapa Dan Daun Sebagai Yuran

Menerusi laporan Suarabali, sebuah pusat pendidikan di negara jiran kita iaitu Bali memberi kelonggaran kepada para pelajarnya untuk membayar yuran pengajian dengan menggunakan buah kelapa.

Langkah itu diambil sebagai mengurangkan beban pelajar susulan pandemik COVID-19 yang melanda Indonesia ketika ini. Sehubungan itu, Akademi Pariwisata Venus One yang terletak di Tegalalang membenarkan para pelajar membayar yuran pengajian secara ansuran.

Ringankan Beban Kewangan Pelajar, Universiti Terima Buah Kelapa Dan Daun Sebagai Yuran
Akademi pariswisata Bali

Namun, perlu diingat buah itu harus organik kerana kelapa organik diperlukan pusat akademi, yang turut merupakan pengeluar minyak kelapa dara.

IKLAN

Mereka memerlukan kelapa itu untuk menghasilkan minyak dara yang boleh dijual dengan nilai yang tinggi. Oleh itu, skim bayaran seperti ini tidak merugikan mana-mana pihak.

Ringankan Beban Kewangan Pelajar, Universiti Terima Buah Kelapa Dan Daun Sebagai Yuran
Bukan kelapa sahaja tetapi mereka juga boleh beri kepada pihak universiti dua jenis daun herba iaitu daun moringa atau gotu kola untuk menghasilkan sabun herba.

Sekaligus kesemua pelajar juga boleh menjual sabun tersebut untuk memperkasakan kemahiran usahawan serta dapat memberi pendapatan kepada pihak universiti.

IKLAN
Ringankan Beban Kewangan Pelajar, Universiti Terima Buah Kelapa Dan Daun Sebagai Yuran
Daun Kelor (Sumber : Suara Bali)

Dilaporkan juga, sebeum ini pusat akademi pelancongan itu menerima bayaran ansuran sebanyak tiga kali dengan 50 peratus bayaran pertama, 20 peratus bayaran kedua, dan 30 peratus bayaran ketiga.

Tetapi dengan skim bayaran fleksibel ini, ia memudahkan pelajar dan pada masa sama menguntungkan pusat akademi.

IKLAN

Pengarah Venus One, Wayan Pasek Adi Putra menganggap skim ini juga mampu mendidik pelajar pusat akademi itu untuk menggunakan hasil alam semula jadi secara optimum.

Untung la siapa yang ada banyak pokok kelapa tu kan? Mungkin dengan cara yang diguna pakai oleh universiti terbabit boleh diimplementasi di universiti atau kolej-koleh sekitar Malaysia untuk meringankan kewangan para pelajar. Diharap agar semuanya terus kuat dan sama-sama melawan pandemik Covid-19 ini demi untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Semoga wabak pandemik ini berhenti daripada terus menular. Stay strong everyone!

Sumber : SuaraBali 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI