Home Viral Rider Food Panda & Grab Mogok 24 Jam, Jangan Pelik Makanan Tak...

Rider Food Panda & Grab Mogok 24 Jam, Jangan Pelik Makanan Tak Sampai Hari Ini!

Rakan penghantar gig termasuklah foodPanda, Lalamove, grab food, Shopee Food,  EASI, Borzo, Sama-Sama Lokal, Misi Rakyat dan airasia food merupakan salah satu perkhidmatan yang menawarkan kemudahan tempahan dan penghantaran makanan terus kepada pengguna.

Rider Food Panda & Grab Mogok 24 Jam, Jangan Pelik Makanan Tak Sampai Hari Ini!
Foto Via Malay Mail

Mereka ini sangat berjasa kepada semua rakyat Malaysia tambahan lagi ketika pandemik semasa kita semua terkurung di rumah dahulu. Namun, rakan penghantar kita ini mengumumkan bahawa mereka akan melaksanakan mogok pada 5 Ogos 2022, hari Jumaat (hari ini).

ARTIKEL BERKAITAN :Abang GRAB Kipaskan Makanan, Biar Sejuk Untuk Anjing Makan! Siap Tuangkan Air

Dalam poster yang tular di platfom-platfom media sosial hari ini, tanda pagar #naikkanfare, #grabsembelihrider, #fpsembelihrider dimuatkan dalam poster.

Rider Food Panda & Grab Mogok 24 Jam, Jangan Pelik Makanan Tak Sampai Hari Ini!

IKLAN

Malah tanda pagar #24jamoff, #24hourofshift dan #offsehari menandakan bahawa rakan penghantar gig itu tidak akan menjalankan operasi mereka untuk tempoh sepanjang hari ini.

Tindakan mogok diambil sebagai tanda protes kadar bayaran yang diterima oleh mereka yang didakwa tidak adil. Tular di media sosial poster yang menggesa kedua-dua platform penghantaran makan ini supaya menaikkan bayaran kepada rakan penghantar di platform mereka dan meminta orang ramai untuk tidak melakukan pesanan sepanjang hari sebagai tanda solidariti.

Ini bukan kali pertama tindakan mogok diambil oleh rakan penghantar di Malaysia. Pada tahun 2019 rakan penghantar Foodpanda turut melakukan mogok kerana syarikat didakwa tidak memberikan bayaran yang setimpal.

IKLAN

Semoga mogok yang dilakukan oleh pihak rakan penghantar makanan kita ini berjaya mencapai matlamatnya.

BACA : “Ingat Sumpah Ikrar Kita..” Dr Noor Hisham Gesa Doktor Kontrak Jangan Terus Mogok

IKLAN

Sumber : 1

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.