Semalam REMAJA telah mengadakan sesi tayangan premier ‘KUNTILANAK’ dengan kerjasama TGV Pictures. Terima kasih kepada pembaca yang telah menyertai contest dan meluangkan masa menonton bersama-sama kami semalam.

Apa yang boleh penulis katakan semasa menonton filem ini dalam hati ialah “mujur ini bulan puasa, tidaklah berasa takut sangat”. LOL

Filem ‘Kuntilanak’ merupakan garapan atau remake terbaru filem popular berjudul sama yang dikeluarkan pada tahun 2006, karya Rizal Mantovani. Filem tersebut dibintangi aktres jelita Julie Estelle dan telah mendapat sambutan yang sangat hebat di Indonesia.

Kisah pada tahun 2006 tersebut memaparkan tentang seorang gadis, Samantha yang mempunyai kebolehan mistik memanggil hantu dikenali dengan nama kuntilanak. Selepas menyerunnya Samantha boleh membuat kuntilanak mengikut perintahnya. Sentuhan Rizal ini dilihat sebagai sebuah filem seram yang jauh berbeza dengan filem Indonesia yang lain.

ARTIKEL BERKAITAN: Tonton 16 Iklan Raya 2018 Di Sini! 

IKLAN

Dan pada tahun ini Rizal Mantovani memperkenalkan versi terbaru ‘Kuntilanak’. Dan kali ini filem yang diramalkan blockbuster mengetengahkan kisah tentang sekumpulan kanak-kanak kecil yang memasang tekad untuk memasuki sebuah rumah terbengkalai semata-mata ingin memenangi sebuah pertandingan realiti. Misi mereka ialah ingin membuktikan bahawa wujud kuntilanak yang pada mereka gemar menculik kanak-kanak.

[REVIEW] ‘Kuntilanak’, Garapan Seram Yang Pasti Buat Korang Menggigil

Namun segalanya menjadi haru biru selepas Kuntilanak masuk ke dunia manusia melalui sebuah cermin kuno dan kini memburu mereka sebagai mangsa terbarunya.

IKLAN

Dengan tunjang pelakon-pelakon hebat Andryan Sulaiman, Sandrinna Michelle Skornicki, Adly Fahrezy, Aurelie Moeremans dan Fero Walandouw, ‘Kuntilanak’ merupakan sebuah nashkah seram yang cukup mengagumkan.

Sejujurnya, REMAJA berasa terpukau dengan kualiti sebuah filem dari negara jiran ini. Dengan nilai produksi bertaraf antarabangsa, ia memberikan pengalaman seram yang mempunyai elemen bunyi, visual dan juga debaran setiap karakter yang berdepan ketakutan masing-masing.

[REVIEW] ‘Kuntilanak’, Garapan Seram Yang Pasti Buat Korang Menggigil

IKLAN

Jika dibandingkan dengan lambakan filem seram Hollywood, ‘Kuntilanak’ dirasakan lebih dekat dengan budaya dan cara kita. Penceritaannya yang tidak bercelaru serta mempunyai plot yang agak kuat, ia bolehlah REMAJA katakan sebagai natara filem seram terbaik tahun ini.

Keunikan serta kekuatan filem ini terletak kepada 5 orang pelakon kanak-kanak yang menjadi nadi tengah jalan ceritanya. Dan mereka semua jelas tidak kekok, malah mempunyai bakat lakonan yang sangat baik.

Pengenalan kelima-lima watak ini mendekatkan kita dengan lensa ketakutan dari kaca mata kanak-kanak yang kadangkala naif namun sangat jujur apabila berbicara serta membuat keputusan. Rasa fragile itulah yang membuatkan ia bertambah seram!

‘Kuntilanak’ akan mula ditayangkan di selurh negara bermula pada Hari Raya Pertama, 15 Jun 2018.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI