Satu topik yang telah berubah menjadi trending sejak hujung minggu lalu adalah tentang kedatangan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un ke Singapura pada hari ini.

 

Jika segala perancangan berjalan dengan lancar, Trump dan Jong Un akan bertemu esok pada 12 Jun untuk membincangkan pelbagai isu yang berbangkit antara dua buah negara kontroversial ini, antaranya mengenai kecama terhadap pembabitan Korea Utara dalam teknologi nuklear walaupun mendapat tentangan global.

Okay fine, kami fahami hasrat kedua-dua buah negara tersebut. Namun mengapa Singapura yang dipilih sebagai negara perantara sedangkan perbincangan boleh dilakukan di Washington mahupun di Pyongyang?

 

IKLAN
Fine, Trump Berjumpa Dengan Kim Jong Un. Tapi Mengapa Pilih Singapura Sebagai Lokasi?
Donald Trump tiba di Singapura.

 

Dalam satu kenyataan rasmi, White House menjelaskan mengapa Singapura dipilih walaupun terdapat beberapa lagi lokasi yang dicadangkan sebelum ini seperti Switzerland, Mongolia dan kawasan gencatan senjata antara Korea Utara dan Selatan.

“Singapura dipilih kerana mereka berbesar hati untuk menganjurkan pertemuan ini. Sebagai sebuah negara yang mempunyai hubungan diplomatik bersama Amerika Syarikat dan Korea Utara, ia menjadikan Singapura sebagai perantara terbaik. Tidak banyak negara lain yang mempunyai hubungan dua hala dengan kedua-dua negara ini pada masa yang sama,”kata White House lagi.

IKLAN

 

Fine, Trump Berjumpa Dengan Kim Jong Un. Tapi Mengapa Pilih Singapura Sebagai Lokasi?
Kim Jong Un pula tiba di Singapura.

 

Bagaimanapun, Menteri Luar Negara Singapura iaitu Vivian Balakrisnan pula berkata, Singapura tidak menawarkan diri tetapi ditanya secara baik jika boleh menjadi negara perantara atau tidak.

IKLAN

“Wakil Washington datang kepada kami dahulu, kemudian barulah Korea Utara.

“Saya rasakan rakyat Singapura boleh berbangga bahawa negara kita bersifat neutral, boleh dipercayai dan mempunyai sumber keselamatan yang kukuh,” kata beliau.

Trump dan Jong Un dijadualkan untuk bertemu di Pulau Sentosa, esok.

 

Fine, Trump Berjumpa Dengan Kim Jong Un. Tapi Mengapa Pilih Singapura Sebagai Lokasi?
Agak-agak, mampu ke kedua-dua buah negara ini mencapai kata sepakat.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI