Dalam menghampiri Ramadan yang bakal menjelang 14 hari lagi, tentu kita terfikir-fikir air apa yang best diminum ketika berbukakan.

Ramai yang suka soda bandung tetapi apa kata korang tukar menu minuman dengan minum Air Soda Herba pula untuk Ramadan kali ini. Nampak sedapkan (sesekali tau, bukan hari-hari. Lemau badan minum ais ketika berbuka. Karang jadi alasan tak boleh nak ke tarawih pula).

Kalau tak sabar nak minum waktu bulan puasa, korang boleh saja cuba sekarang. Air ini agak sedap dan bahan-bahan yang di dalamnya  pun nampak berkhasiat. Ada kismis, kurma, lemon (bertindak sebagai detox), pudina dan banyak lagi.

REMAJA syerkan resipi air soda herba yang sedap nie untuk korang boleh cuba.

Inilah air soda herba yang viral tu. Korang janganlah buat sebalang gini untuk puasa. Mau tak tak gi terawih lepas tu. Buat seadanya. Hehehe. Nak pahala lebih anta rumah jiran sekali.

Ni nak share resepi air soda herba, best sangat-sangat minum. Nak-nak musim panas nie. Masam, manis, segar. Hari tu buat untuk open house raya. Tak disangka-sangka air ni dapat ramai peminat segera. Tok Imam kampung pun jatuh hati. Yang bungkus bawa balik pun ada. Air ini asal untuk detox tapi dah diubah untuk lebih fancy ;).

Ok, jom tengok resepi…

IKLAN
Hokay, nie kena ada ya masa nak buat air soda herba nie. Nampak sedapkan

Bahan wajib :
Air soda
Serai (diketuk)
Lemon (dihiris nipis)
Daun pudina

Ada kiwi kering, kurma dan kismis. Baik untuk minda nie kalau dimakan selalu

Bahan penyedap :
Kismis
Kurma
Asam boi
Biji selasih (rendam sampai kembang)
Kiwi kering
Laici dalam tin

Ada asam boi dan laici. Memang terangkat kalau dapat minum time cuaca panas-panas nie

Bahan penyeri :
Epal hijau (dihiris nipis)
Epal merah (dihiris nipis)
Nata de coco
Jelly buah

IKLAN

Bahan penyegar :
Kulit kayu manis
Halia

Bahan wajib korang kena letak. Pastu bahan2 lain boleh pilih ikut selera korang. Kalau nak gempak letak semua bahan penyedap dan penyeri tu, gerenti meletop…

Lepas siap potong, ketuk, hiris. Boh semua bahan dalam bekas. Pastu masukkan ais dan air soda. Tak payah tambah air masak. Biar je ais tu mencair dalam 5 -20 minit. Step ni penting untuk keluarkan semua perasa dari buah secara natural, pastu topup ais dan air soda je.

IKLAN

Jumlah bahan yang korang nak letak adalah bebas sama sekali. Bergantung pada selera dan keinginan masing-masing. Kurma dan kismis amat digalakkan untuk letak bagi memberi rasa manis yang natural.

Fuhh, nampak sedap nie. Ada kurma, kismis, asam boi, epal dan banyak lagi

Boleh jugak tambah madu. Tapi kalau rasa tak cukup manis or masam pandai-pandai la korang tambah gula or perah-perah lemon tu dulu. Boleh guna limau kasturi sebab dia ada aroma yang harum..

Selamat mencuba…

credit : Syahirah Mohamad