
Foto Via Pexels
Rempah dalam kari, kurma dan paneer rupanya bantu turunkan berat badan ideal. Terdapat bukti saintifik terkini yang menunjukkan bahawa rempah-rempah yang biasa digunakan dalam masakan kita seperti kunyit, halia, jintan, ketumbar dan campuran rempah kari boleh menyokong usaha untuk mengekalkan berat badan yang sihat.
Topik rempah untuk kekalkan berat badan kini semakin mendapat perhatian kerana ramai ingin mencari pendekatan natural dan mudah di dapur.
Untuk ramai remaja, isu berat badan ideal sering menjadi kebimbangan sama ada kerana mahu kekal aktif, moden, atau rasa yakin dengan diri sendiri. Kajian menunjukkan bahawa selain daripada latihan dan kawalan pemakanan, pemilihan bahan masakan juga boleh memainkan peranan. Rempah-rempah yang lazim dalam hidangan seperti kari, kurma dan paneer bukan sahaja memberi rasa yang sedap, malah mempunyai manfaat kesihatan tertentu.
Satu ulasan sistematik terhadap penggunaan herba dan rempah dalam kajian klinikal mendapati bahawa rempah seperti kunyit (turmeric), halia (ginger), kayu manis (cinnamon), jintan (cumin) dan coriander mempunyai bukti yang menyokong pengawalan berat badan atau komponen metabolik seperti rintangan insulin atau lemak badan. Penemuan ini menguatkan lagi kefahaman bahawa rempah untuk kekalkan berat badan bukanlah mitos tetapi mempunyai asas saintifik.
Kajian juga menunjukkan bahawa apabila hidangan tinggi lemak dan karbohidrat (contoh: masakan ala Barat yang berat) ditambah dengan campuran rempah yang agak besar (contoh 6 g campuran rempah) ia boleh mengurangkan tindak balas keradangan selepas makan.
Penjelasan popular media menyebut bahawa rempah seperti kunyit dalam kari membantu mempercepat metabolisme dan mengurangkan lilitan pinggang, walaupun perubahan itu sederhana.
Hidangan-hidangan seperti kari, kurma daging dan paneer masala biasanya menggunakan pelbagai rempah bukan satu jenis sahaja. Dengan gabungan rempah ini, mereka menyediakan lebih banyak “bioaktif” yang dapat menyokong metabolisma, anti-keradangan dan penghadaman.
Ditambah pula, jika hidangan disediakan secara lebih sihat (kurang minyak, banyak sayur, gunakan protein berkualiti) maka ia boleh menjadi sebahagian daripada diet seimbang. Inilah sebabnya rempah sering digandingkan dengan gaya hidup sihat dalam perbincangan tentang rempah untuk kekalkan berat badan.
Walaupun rempah mempunyai manfaat, ia bukan pengganti diet seimbang dan aktiviti fizikal. Kajian menegaskan bahawa diet keseluruhan adalah pendorong utama obesiti — bukan hanya kurang bersenam.
Kualiti penyediaan hidangan sangat penting. Contoh: kari yang berkuah santan pekat dan banyak minyak mungkin tinggi kalori walaupun rempah memang ada, tetapi keseluruhan hidangan tetap boleh menyumbang kepada kenaikan berat badan.
Kebanyakan kajian adalah kecil atau dalam jangka masa sederhana “peningkatan sederhana” seperti pengurangan lilitan pinggang sekitar 2 cm atau kehilangan ~2 kg dilaporkan. Contoh: pengambilan kunyit atau curcumin dalam kajian menunjukkan penurunan ~2 kg berat badan dan lilitan pinggang ~2.5 cm.
Bila makan kari, kurma atau paneer: pilih versi yang lebih ringan macam banyak sayur, protein seperti daging tanpa lemak atau paneer rendah lemak, dan kurangkan santan atau minyak tebal.
Gunakan rempah-rempah secara aktif: pastikan ada kombinasi seperti kunyit + ketumbar + jintan + halia, bukan sekadar rempah ringan.
Perhatikan saiz hidangan nasi atau roti. Rempah membantu tetapi bukan kompensasi untuk kuantiti karbohidrat yang besar.
Pastikan gaya hidup aktif dengan melakukan senaman atau aktiviti harian membantu metabolism dan menjadikan rempah tersebut lebih berkesan.
Untuk remaja yang rasa sukar kawal berat badan: mulakan dengan “modifikasi” kecil dalam resepi harian daripada satu perubahan kecil boleh jadi rutin besar. Inilah cara paling mudah memanfaatkan rempah untuk kekalkan berat badan tanpa rasa terbeban.
Jadi, buat kamu yang suka makan makanan berperisa seperti kari, kurma atau paneer — bagus! Dengan sedikit bijak dalam penyediaan dan memilih bahan, rempah-rempah itu memang boleh membantu menyokong usaha kekalkan berat badan ideal.
Ingat: bukan rempah yang ajaib, tetapi cara kita menggunakan rempah + pemilihan bahan + gaya hidup yang beri kesan. Pemahaman tentang rempah untuk kekalkan berat badan boleh membantu remaja membuat pilihan lebih bijak di dapur.
Jom ubah dapur kita jadi “dapur cerdik” — sedap, menyihatkan dan sesuai untuk remaja yang aktif dan ingin kekal yakin dengan dirinya.
BACA LAGI : Kajian Jepun Buktikan Daun Jambu Batu Boleh Lawan Virus Influenza A, Lebih Kuat Dari Teh Hijau!