Siapa sangka dengan minat yang mendalam terhadap muzik Kpop dan drama Korea, gadis berusia 20 tahun ini mampu untuk menghasilkan siri anime K-dramanya sendiri.

Menurut temu bual bersama The Star, Alisha Mustafar yang juga merupakan seorang pelajar dalam jurusan software engineering banyak belajar daripada YouTube untuk menghasilkan siri animasinya ini. Apa yang lebih menarik, anak muda ini telah mencipta wataknya sendiri bersama seorang ahli kumpulan Kpop yang diminatinya, Jeon Wonwoo dari kumpulan Seventeen.

“Selepas saya graduate dari Matrikulasi, saya banyak masa terluang jadi saya habiskan masa dengan menonton kdrama, melukis dan belajar animasi. Bila saya menonton drama Korea tu, saya rasa macam nak buat sendiri. Saya belajar menerusi YouTube, buat notes dan try lakukan sendiri,” jelas Alisha.

Gadis ini baru sahaja mempelajari seni digital ini pada awal tahun ini dan animasi pada bulan Ogos lalu. Boleh dikatakan hasilnya memang terbaik dengan tempoh belajar yang singkat.

IKLAN

“Memang sangat susah sebab saya boleh dikategorikan sebagai beginners. Saya tak ada software yang memudahkan proses animasi ini, jadi saya hanya menggunakan software yang murah untuk melakukan kerja-kerja ini,”

“Basically, dalam satu saat untuk satu frame mengambil masa 9 jam untuk menyiapkannya. Untuk animasi ini kita perlu melukis daripada mula sehingga habis untuk satu pergerakan. Siri animasi saya berdurasi satu minit 45 saat dan saya mengambil masa kira-kira satu minggu untuk menyelesaikannya,” tambahnya lagi.

IKLAN

Apa yang lebih menarik lagi, gadis ini menggunakan suaranya sendiri dan dia mencari dialog lain di YouTube bagi menyesuaikan dengan jalan cerita yang disusun.

Jom kita layan antara episod pendek K-Drama hasil editing daripada Alisha Mustafar yang dimuat naik dalam media sosialnya.

IKLAN

Serius kami kagum dengan bakat anak Malaysia yang serba boleh ini. Dengan hasil kerja yang dikongsi ini, kami percaya bakatnya akan lebih bersinar sekiranya diberikan peluang untuk menghasilkan banyak lagi karya animasi.

All the best to you Alisha.

Sumber: Alisha Mustafar

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI