Di saat kita semua sedang melangkah masuk ke tahun baharu 2022, masih ada mangsa bencana banjir di beberapa buah negeri yang menyambut tahun baru dalam ‘takungan air’ banjir yang masih belum surut.

Keadaan mendukacitakan ini sedikit sebanyak menyuramkan semangat rakyat untuk menyambut kehadiran tahun baharu.

Justeru, sesi bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob secara langsung untuk mengumumkan pemberian bantuan kepada mangsa banjir oleh kerajaan sebentar tadi sedikit-sebanyak telah meredakan perasaan resah mangsa yang memikirkan kos pascabanjir yang terpaksa mereka hadapi selepas ini.

Redakan Dukacita Pascabanjir Rakyat, PM Umum Bantuan Tunai Ribuan Ringgit Untuk Setiap Rumah
Perdana Menteri sewaktu melawat mangsa banjir di Selangor tempoh hari

Ini bermakna rakyat tidak perlu mengeluarkan wang simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) masing-masing bagi kerja-kerja baik pulih. Secara tidak langsung, rakyat akan menikmati dividen tahunan sekitar lima peratus untuk digunakan bagi perancangan masa depan selepas bersara.

Berikut merupakan di antara poin bantuan yang disampaikan oleh Perdana Menteri. Take note guys dan jangan lepaskan peluang untuk memohon bantuan mengikut kelayakan.

  1. Bantuan Wang Ihsan RM1,000 sudah mula diagih sejak 27 Disember lepas. Setakat ini, seramai 20,000 ketua isi rumah telah menerimanya.

2. Baucar tunai RM500 bagi pembelian barangan elektrik kepada keluarga mangsa banjir untuk menggantikan barangan elektrik yang rosak akibat bencana banjir. Iaa akan dilaksana bermula 7 Januari 2022.

IKLAN

3. Baucar tunai RM1,000 bagi pembaikan atau pembelian semua jenis kenderaan yang terkesan dengan bencana banjir termasuk lori, kereta, motosikal dan lain-lain yang akan dimulakan pada bulan Januari 2022.

4. Bantuan tunai sehingga RM5,000 bagi setiap pembaikan rumah dan bagi kerosakan serius. Kerajaan juga akan mengurus baik pulih rumah dengan kos sehingga RM15,000.

5. Bagi rumah yang dikenalpasti sudah tidak boleh diduduki, kerajaan akan membantu sehingga kos RM56,000 bagi pembinaan setiap unit baharu.

IKLAN
Redakan Dukacita Pascabanjir Rakyat, PM Umum Bantuan Tunai Ribuan Ringgit Untuk Setiap Rumah
Foto: Utusan (Gambar hiasan)

6. Bantuan tunai RM2,500 kepada setiap keluarga khusus untuk pembelian barangan keperluan.

7. Mangsa banjir juga ditawarkan pengecualian bayaran perkhidmatan tunda kenderaan dan upah baik pulih oleh Proton dan Perodua, di samping diskaun 50 peratus ke atas alat ganti.

Sementara itu, syarikat automobil lain turut menyediakan perkhidmatan tunda kenderaan percuma dan diskaun sekurang-kurangnya 25 peratus ke atas alat ganti dan upah baik pulih di pusat servis berdaftar.

IKLAN

*

Dalam pada itu, selain daripada ucapan tahun baru 2022 oleh Perdana Menteri; beliau juga menzahirkan rasa sedih dengan kehilangan 48 nyawa yang menjadi korban banjir.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.