Drama yang menjadi fenomena di Malaysia dengan meraih lebih daripada 10 juta penonton, Nur telah pun menjadi karya adaptasi dari sinteron negara jiran, Indonesia yang diberi judul Bismillah Cinta.

Drama adaptasi itu mula ditayangkan sejak 12 April lalu, dibintangi oleh Ali Syakieb, Margin Wieheerm, Firstriana Aldila, Lian Firman, Dewi Affandi, Dolly Martin dan Shinta Bachir menceritakan tentang kisah kehidupan cinta penuh kontroversi antara ustaz muda Reihanhan dengan Jannah, pelayan di satu pusat karaoke.

Rating Teruk Di Indonesia, Drama Nur Hanya Disiarkan 1 Episod
Foto: dailyasia

Difahamkan juga, drama Nur turut ditayangkan di slot siaran drama pada waktu kemuncak bermula jam 4.30 pagi waktu Indonesia (5.30 pagi waktu Malaysia, iaitu pada waktu sahur tempoh yang mempunyai bilangan penonton paling tinggi.

IKLAN

Slot itu juga mempunyai paling banyak iklan ditayangkan dalam semua program ke udara ketika lebih 200 juta umat Islam di sana sibuk bersahur.

Namun begitu, menurut Free Malaysia Today, seorang netizen yang dikenali sebagai Guntur mendakwa bahawa drama terbabit mendapat rating rendah dan ditamatkan tayangannya oleh stesen televisyen MNCTV. Stesen TV tersebut akhirnya menggantikan dengan menyiarkan drama sinetron lain dari negara itu.

IKLAN

Walau bagaimanapun, bagi pengarah drama Nur, Budak Ejat menjelaskan bahawa drama yang diarahkan itu adalah mengikut selera penonton Malaysia. Jadi, apa pun penerimaannya disana, peminat tidak boleh membandingkan antara drama ini dengan siri adaptasi yang dihasilkan.

Rating Teruk Di Indonesia, Drama Nur Hanya Disiarkan 1 Episod
Foto: imdb

“Kalau betul Nur hanya ditayangkan satu episod saja pun, bagi saya tidak ada isu. Lagi pula saya menghasilkan drama ini mengikut selera penonton kita, bukan ikut kehendak penonton di sana. Jadi, apabila drama ini ditayangkan di sana, kita tak jangka ia akan diterima atau tidak. Selera penonton berbeza,” jelas Shahrulezad.

IKLAN

Betul juga tu kan. Jangan samakan penonton Malaysia dan Indonesia. Sudah tentu masing-masing mempunyai selera yang berbeza. Betul tak?

Sumber: (1), (2)