Sekurang-kurangnya dua orang meninggal dunia akibat hujan lebat yang melanda barat Arab Saudi semalam termasuk bandar tepi pantai, Jeddah mengikut laporan Media Arab Saudi .

ARTIKEL BERKAITAN : Kota Mekah Dilanda Banjir Kilat & Hujan Batu, Penduduk Diberi Amaran Berjaga-Jaga

Untuk info, bandar Jeddah terletak kira-kira 86.8 kilometer dari Tanah Suci Makkah  yang merupakan bandar kedua terbesar di Arab Saudi dengan kira-kira empat juta penduduk.

Menurut Pusat Meteorologi Kebangsaan (NCM), jumlah hujan yang direkodkan di Jeddah dari 8 pagi hingga 2 petang Khamis melebihi jumlah yang direkodkan pada 2009, iaitu mencecah 179 mm dalam tempoh enam jam.

Rantau Mekah Tenggelam, Jeddah Alami Banjir Besar Selepas 13 Tahun!

Jabatan Perbandaran Jeddah mengerahkan sejumlah 2,564 pekerja, dilengkapi kira-kira 960 jentera, untuk mengeluarkan air dan sisa dari jalan raya bagi membolehkan pergerakan trafik disambung semula.

Di Jeddah, gambar yang dimuat naik di media sosial menunjukkan air hujan memenuhi jalan-jalan raya dengan sejumlah kenderaan turut tenggelam.  Sekurang-kurangnya dua maut, manakala beberapa lagi dapat diselamatkan setelah kenderaan mereka ditenggelami banjir terburuk dalam tempoh 13 tahun.

IKLAN

Kebanyakan penduduk terpaksa tinggal di dalam rumah kerana mereka melihat paras air meningkat secara berterusan di persekitaran rumah mereka manakala kebanyakan jalan ditenggelami air.

Penduduk menggunakan Twitter dan Instagram untuk berkongsi imej dan klip video keadaan cuaca melampau dan kejadian kenderaan dihanyutkan. Kenderaan rosak di beberapa jalan di Jeddah akibat hujan lebat yang mula melanda bandar ini sejak pagi tadi.

Rantau Mekah Tenggelam, Jeddah Alami Banjir Besar Selepas 13 Tahun!

Rantau Mekah Tenggelam, Jeddah Alami Banjir Besar Selepas 13 Tahun!

IKLAN

Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz mengumumkan bahawa beberapa penerbangan telah ditangguhkan kerana keadaan cuaca.

Dalam satu kenyataan di akaun Twitternya, lapangan terbang itu berkata bahawa beberapa penerbangan telah ditangguhkan kerana keadaan cuaca, menyatakan bahawa ia akan berkomunikasi dengan syarikat penerbangan untuk mengesahkan jadual pelepasan penerbangan baharu.

IKLAN

Semoga semuanya baik-baik sahaja di tanah Suci Mekah ini.

Sumber : (1)

BACA : AWAS! Lebih 10 Juta Rakyat Malaysia Bakal Terkesan Dengan Banjir Kali Ini

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.