Tahniah diucapkan kepada Universiti Utara Malaysia (UUM) kerana diiktiraf sebagai universiti ke-71 terbaik dunia bagi kategori di bawah usia 50 tahun oleh Times Higher Education (THE) Young University Rankings 2024.

Ranking terbaru itu meletakkan kedudukan UUM naik 24 anak tangga jika dibandingkan pada tahun lalu iaitu di tempat ke 95.

Pengiktirafan itu juga meletakkan nama UUM sebagai universiti awam di bawah usia 50 tahun terbaik di Malaysia.

IKLAN
Raih Tempat Ke-71 Di Dunia, UUM Diiktiraf Sebagai IPTA ‘Muda’ Terbaik Di Malaysia!
Kredit: Universiti Utara Malaysia Today

Naib Canselor UUM, Prof Dr Mohd Foad Sakdan berkata, kejayaan itu adalah hasil kerja keras warga universiti yang sentiasa berusaha meletakkan universiti itu di peringkat lebih tinggi.

Ia juga, bukan sesuatu yang mudah apabila UUM perlu bersaing dengan universiti terkemuka lain untuk berada di kedudukan tertinggi.

IKLAN

“Sempena UUM yang kini berusia 40 tahun, keputusan ini menunjukkan kita terus unggul di peringkat antarabangsa, khususnya dalam bidang pengurusan, perniagaan dan perakaunan serta sains sosial”

“Ini secara tidak langsung meletakkan imej dan nama UUM sebaris universiti ternama dunia yang mencipta rekod tersendiri,” jelasnya lagi.

Raih Tempat Ke-71 Di Dunia, UUM Diiktiraf Sebagai IPTA ‘Muda’ Terbaik Di Malaysia!
Kredit: Universiti Utara Malaysia Today

THE Young University Rankings 2024 menggunakan 17 indikator dalam lima kategori iaitu pengajaran (29.5%), kualiti penyelidikan (30%), persekitaran penyelidikan (29%), pandangan antarabangsa (7.5%) dan pendapatan industri (4%).

IKLAN

THE Young University Rankings 2024 yang dikeluarkan secara tahunan menyaksikan lebih 673 universiti seluruh dunia yang disenaraikan bagi penarafan 2024.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI