Nampaknya topik pilihan raya menjadi topik paling hangat diperkatakan oleh semua peringkat usia termasuklah golongan muda yang bakal menjadi pengundi buat pertama kali.

Ke mana sahaja kita pergi dan di pelbagai laman media sosial, kita tidak dapat lari daripada membaca pelbagai posting berkaitan dengan pilihan raya sama ada dari friendlist, sharing post atau sponsored post daripada parti-parti yang bakal bertanding.

PRU14 – Proses Pilihan Raya Yang Pengundi Pertama Seperti Korang Perlu Tahu
Foto – Sinar Harian

Pada hari ini, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menerusi Pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah telah mengumumkan tarikh Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) jatuh pada 9 Mei 2018. Manakala bagi tarikh penamaan calon pula pada 28 April dan pengundian awal pula jatuh pada 5 Mei 2018.

Jadi apakah proses yang akan berlaku selepas ini?

Usah khuatir dan gundah gulana. Remaja akan terangkan dengan seringkas yang mungkin.

HARI PENAMAAN CALON

Ia merujuk kepada hari yang ditetapkan SPR bagi semua calon mengemukakan kertas-kertas penamaan. Ia MESTI dikemukakan di antara pukul 9 pagi hingga 10 pagi pada hari penamaan. Dalam kes di mana seorang sahaja calon dicadangkan, Pegawai Pengurus akan isytiharkan menang tanpa bertanding.

PERTARUHAN

Wang tunai berjumlah RM10,000 bagi kerusi Parlimen dan RM5,000 bagi kerusi Negeri perlu diserahkan pada hari penamaan calon. Sekira GAGAL mendapat 1/8 atau 12.5 peratus undi, calon akan hilang wang deposit.

IKLAN

PENGGUNAAN SIMBOL

Calon boleh menggunakan simbol parti jika mendapat kebenaran daripada Ketua Parti berkenaan. Bagi calon bebas pula perlu memilih simbol yang disediakan oleh SPR untuk dicetak di kertas undi.

KEMPEN

Di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya (Pindaan) 2002, kempen HANYA BOLEH DIMULAKAN selepas selesai proses penamaan calon dan perlu dihentikan jam 12 tengah malam sebelum hari mengundi.

HARI MENGUNDI

Waktu membuang undi ditetapkan dari jam 8 pagi hingga jam 5 petang di seluruh Malaysia. Bagi kawasan pedalaman, unit-unit bergerak digunakan bagi memastikan kelancaran proses membuang undi. Namun demikian ada juga kawasan yang masa mengundinya dipendekkan atas alasan keselamatan dan kesukaran pengangkutan.

Untuk maklumat lebih terperinci korang boleh layari laman sesawang rasmi SPR.

IKLAN

TRIVIA PRU14

PRU14 – Proses Pilihan Raya Yang Pengundi Pertama Seperti Korang Perlu Tahu

 

Jumlah rakyat Malaysia yang layak mengundi bagi PRU14 ialah seramai 14,940,624 orang

IKLAN

Daripada jumlah di atas seramai 300,255 orang pemilih awal (tentera/polis) dan 3,653 orang pengundi tidak hadir luar negara.

Seramai 222 orang Pegawai Pengurus Pilihan Raya dilantik bagi menjalankan proses PRU14.

Bagi pemantauan, SPR menubuhkan sebanyak 445 Pasukan Penguat Kuasa Pilihan Raya (PP-KPR).

259,391 orang awam dilantik sebagai petugas untuk mengendalikan proses PRU14

Sebanyak 8,989 premis bangunan akan digunakan sebagai pusat membuang undi yang mengandungi 28,996 saluran mengundi

Dianggarkan PRU14 bakal menggunakan belanjawan sebanyak RM500 juta

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI